Festiwal Czas Dobrego Sera w Sandomierzu. Sprawdź program

0

Zapraszamy do zapoznania się z programem kolejnej edycji festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu.

PROGRAM FESTIWALU:

Sobota, 17 czerwca, Rynek Starego Miasta

10.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza Marka Bronkowskiego oraz Prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka

– od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach; w sumie na wszystkich stoiskach będzie można spróbować i kupić ponad 300 rodzajów sera z Polski, Włoch, Francji, Hiszpanii, Anglii, Litwy, Chorwacji, Grecji, Węgier, Holandii, Anglii, Austrii, Szwajcarii i Słowacji

– degustacja rzemieślniczych piw z Polski oraz Europy oraz win z ponad 20 polskich winnic

– co dwie godziny w Sali konferencyjnej przy ulicy Mariackiej 1 odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami i winami w roli głównej

– otwarcie specjalnego namiotu z europejskimi serami na bazie surowego mleka: Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Comte, Gruyere, Beaufort, Pecorino Romano, Gorgonzola, Brie, Cabrales, Roquefort, Manchego, Cheddar, Giugas, Taleggio, Monte Veronese, Camembert, Pastore Sardo, Pecorino Toscano, Mozzarella di Bufala, Burrata i inne

15.00 Pokazy kulinarne na festiwalowej scenie z wykorzystaniem różnych rodzajów sera, w tym serów Skarby Serowara produkowanych przez SM Spomlek

16.00 Pokaz serowarski Głównego Serowara Spółdzielczej Mleczarni Spomlek Wojciecha Stysia, który zaprezentuje produkcję sera w warunkach domowych

18.30 Zamknięcie stoisk festiwalowych

19.00 Uroczysty Rejs-Wisła-Party na największym polskim śródlądowym statku „Syrenka” dowodzonym przez Kapitana Tadeusza Prokopa

Niedziela, 18 czerwca

09.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)

12.30 Równolegle do festiwalu rusza w Sali Wokalnej pod Kinem Starówka profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2017 roku przez jury (Giovanni Roncolato, Prezydent Konsorcjum Monte Veronese, Włochy – Przewodniczący Jury, prof. Monika Wszołek – Uniwersytet Rolniczy Kraków, Wojciech Styś – Główny Serowar SM Spomlek, Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych w Polsce, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska)

15.00 Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2017 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury Giovanni Roncolato. prof. Monika Wszołek, Burmistrz Sandomierza Marek Bronkowski, Prezes SM Spomlek Edward Bajko, Prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek oraz pozostali Członkowie Jury

16.00 Stary Port – chrzest unikatowej łodzi wiślanej typu Dubas Sandomierski. Zaproszeni goście: Burmistrz Miasta Sandomierza Marek Bronkowski, Retman flisacki Mieczysław Łabęcki, kapitan Tadeusz Prokop, ogólnopolscy i lokalni armatorzy łodzi i statków wiślanych, organizatorzy i goście imprezy „Czas Dobrego Sera”, turyści. Tradycyjna ceremonia chrzcin łodzi wiślanej, przemówienia i życzenia, koncert zespołu Hamba Trio.

17.00 Zakończenie festiwalu

Przez cały czas trwania festiwalu występy artystyczne i rozmowy z producentami serów i win na scenie, prezentacja poszczególnych stoisk i produktów prowadzona przez Andrzeja Buławskiego ze Slow Food Szczecin oraz Erwina Karczmarczuka ze Slow Food Lubelskie

Laboratoria serowe – Sala przy Mariackiej 1

Sobota, 17 czerwca

11.00 „Najbardziej popularne sery świata: Cheddar – Anglia, Gouda – Holandia, Ementaler – Szwajcaria, Comte – Francja i Parmigiano Reggiano – Włochy”.

Cheddar i Gouda to najczęściej wytwarzany i spożywany ser  na świecie. Neutralność smaku z wyraźnymi akcentami mleka i masła to ich główna charakterystyka. Ementaler, to z kolei dziury wywoływane bakteriami propionowymi i typowy, wyraźny orzechowy posmak. Francuski Comte, to produkowany wyłącznie latem wysokogórski ser o kremowej konsystencji w ustach mimo długiego okresu dojrzewania. Parmigiano Reggiano to włoska klasyka z właściwymi sobie kryształkami aminokwasów i posmakiem umami, który praktycznie ze wszystkim się doskonale komponuje. Udział w tym laboratorium jest o tyle interesujący, że wszystkie prezentowane w Sandomierzu sery są praktycznie „Royce Rolls’ami” w swojej klasie. Wszystkie na bazie surowego mleka, wszystkie wytworzone w gospodarstwach, czyli tzw. sery fermier, a nie fruitier, wszystkie od 12 do 36 miesięcy dojrzewania. Dodatkami w degustacji będą orzechy i migdały, pieczywo z Piekarni Piskorek oraz następujące polskie wina: Regelt, Winnica nad Jarem 2015, Maso, Winnica Płochocki 2015 i Bazuna, Winnica Sztukówka 2015. Prowadzenie: Jacek Szklarek (Slow Food Polska), Mateusz Paciura (Winnica Nad Jarem) oraz Adam Piskorek (Piekarnia Piskorek)

13.00 „Serowarskie i winiarskie debiuty z województwa lubelskiego”

Bez wątpienia Województwo Lubelskie, to jedno z tych o największym dziedzictwie rolniczym i przetwórczym. Doskonałe ziemie, czyste środowisko, ugruntowane tradycje rolnicze i przetwórcze oraz uniknięcie na szeroką skalę migracji ludności zaraz po wojnie sprawiły, że Lubelszczyzna może stać się Polską Mekką jakościowej żywności. Cieszymy się, że w ostatnich dwóch latach na tym terenie pojawiło się wielu zapalonych serowarów i winiarzy, których dzięki staraniom Slow Food Lubelskie możemy Państwu zaprezentować w Sandomierzu. I tak spróbujemy po jednym serze następujących producentów: Sery Janowickie, Gospodarstwo Ekologiczne Dorota i Jerzy Moń, Gospodarstwo Agroturystyczne Anna Rolla, Gospodarstwo Ekologiczne Pod Kasztanami Robert Janowski, Zagroda Almatei – Waldemar Polaszczyk. Serom towarzyszyć będą wina Macieja Mickiewicza oraz Pawła Herbsztajna. Podczas laboratorium pojawi się słynny lubelski Cebularz oraz wyroby ze świni puławskiej. Prowadzenie Erwin Karczmarczuk (szef Convivium Slow Food Lubelskie,Jan Budzyński (importer wina, wieloletni działacz Slow Food) i producenci wymienionych serowarni i winnic.

15.00 „Roquefort – cesarz wszystkich serów. Degustacja przekrojowa”. Podczas degustacji spróbujemy 5 najbardziej znanych wersji tego magicznego sera, którego produkcja aż od czasów Karola Wielkiego wciąż pozostaje wierna tradycyjnej recepturze produkcji i technice dojrzewania w naturalnych grotach masywu Combalou. I tak rozpoczniemy od popularnej wersji Société dostępnej również w Polsce. Następnie sięgniemy po Roquefort’a w wydaniu Gabriela Coulet. Trzecią wersją legendarnego sera owczego z przerostem pencilium roqueforti będzie „czarna etykietka” (uważana za najlepszą pośród serów tego producenta) od słynnego Papillon. Degustację zwieńczą dwie rzemieślnicze i niszowe wersje: pierwsza od Vieux Berger, zaś ostatnia będzie to rodzinna „reserve de Tradition” od Carles’a. Roqueforta kosztować będziemy z bagietką z Piekarni Piskorek oraz wybornymi trunkami z miodosytni Pasieka Jaros (Koronny, Czeremszak),  Nalewkami Staropolskimi Karola Majewskiego (Jarzębina z Tarniną, Morela oraz Czeremcha)jak również ze słodkim winem Solaris Michała Pajdosza z Winnicy Jakubów. Degustację poprowadzi Jacek Szklarek (Slow Food Polska) wraz z Marcinem Jarosem, Karolem Majewskim i Wojciechem Sytarem (Slow Food Lubuskie)

17.00 „Laboratorium Mistrzów, czyli zwycięskie sery ostatnich edycji Czasu Dobrego Sera: Myster Wańczyk, Stary Giewont, Kozanostra, Oscypek  i Dżersejowy Blue” To z pewnością będzie niezwykłe laboratorium, bowiem zaprezentuje coś i kogoś, co stworzyło na naszych oczach historię polskiego serowarstwa. Takie postaci jak Sylwester Wańczyk, Wojciech Komperda, Sylwia Szlandrowicz czy Tomasz Strubiński, to charyzmatyczne osobowości, bez których dzisiaj nie sposób wyobrazić sobie jakościowej deski polskich serów. Wraz z tymi genialnymi serami będzie można spróbować nie mniej wspaniałych polskich win: Hibernal, Winnica Jakubów 2015, Vinifi Rose. Winnica Płochockich2016 i Cabernet, Winnica Turnau 2015. Tego laboratorium nie może prowadzić nikt inny, niż Gieno Mientkiewicz, który chyba jeszcze bardziej niż wspomniani serowarzy przyczynił się do popularyzacji i zainteresowania polskimi serami. Giena wspierać będą podczas laboratorium producenci wymienionych serów i win oraz pasjonat serów Bartosz Wilczyński.

Niedziela, 29 maja

10.00 „Mleczne fermentacje: kwaśne mleko, maślanka, jogurt, kefir, żyntyca owcza, serwatka kozia”.

Mleczne napoje fermentowane ogólnie rzecz biorąc, w wydaniu przemysłowych producentów schodzą ostatnimi laty na psy. Właściwie są one najczęściej uwikłane w tzw. „optymalizowanie kosztów” i w konsekwencji materia pierwsza, na bazie której powstają, nie jest wysokiej jakości. W efekcie rzadko kiedy można spotkać jogurt na bazie pełnego mleka, prawdziwą maślankę zlewaną przy produkcji masła czy też kefir z grzybkami kefirowymi. Szkoda, bowiem smakowe i prozdrowotne wartości tych produktów są naprawdę wyjątkowe. W naszej degustacji nie będziemy próbować surogatów i namiastek, sięgniemy po polski creme de la creme w tej dziedzinie. I tak rozpoczniemy od kwaśnego mleka z Klimeko. Następnie spróbujemy maślanki  i jogurtu z pełnego mleka Caseus. Skosztujemy też doskonałego, ale już 9% naturalnego jogurtu z Klimeko. Później sięgniemy po kefir  z mleczarni w Krośniewicach, by na koniec napić się prawdziwej, owczej Żyntycy z Bacówki Majerz i koziej serwatki z serowarni „Figa” w Beskidzie Niskim. O wszystkich tajnikach związanych z mlecznymi fermentacjami opowiadać będzie prof. Monika Wszołek, jeden z największych ekspertów w tej dziedzinie oraz Bogusław Klimczak (Klimeko, właściciel) i Jacek Szklarek (Slow Food Polska)

12.00 „Skarby Serowara w niespotykanych i eksperymentalnych wersjach”.

SM Spomlek to jedna z największych mleczarni w Polsce, ale jedyna pośród 180, która postawiła na jakościowe i innowatorskie sery długo dojrzewające. Jako pierwsi w Polsce zaczęli produkować „ser z dziurami” – Radamer, jako pierwsi wprowadzili na rynek ser, który dojrzewa minimum 6 miesięcy – Bursztyn, jako pierwsi w Polsce stworzyli ser z wykorzystaniem drożdży winiarskich – Szafir. Dzisiaj sery te sprzedawane są pod marką „Skarby Serowara” (wcześniej Old Poland) i znajdują uznanie również poza granicami naszego kraju. Wszystko stało się możliwe dzięki odważnej wizji prezesa Edwarda Bajko i doskonałego serowara, jakim bez wątpienia jest Wojciech Styś. To właśnie główny serowar z Radzynia przygotował własną selekcję 5 serów eksperymentalnych, które niekiedy w firmowej dojrzewalni leżakują 3 lata. Dla serowarów i pasjonatów sera będzie to nie lada gratka, bowiem będą mogli spotkać się z jednym najbardziej doświadczonych i kreatywnych polskich serowarów. Podczas laboratorium skosztujemy też następujące wina: Riesling Liryczny, Winnica Kreuzig 2016, Sandomirius Rose, Winnica Sandomierska 2016 i Cuvee XV, Winnica Modła 2015. Laboratorium obok Wojciech Stysia poprowadzą Bartosz Wilczyński (pasjonat serów i polskich trunków i Marceli Małkiewicz (Winnica Sandomierska)

Wejście na poszczególne laboratorium sera tylko po wcześniejszej rezerwacji i potwierdzeniu przez organizatora: magda.czaplicka@slowfood.pl

Cena udziału w poszczególnym laboratorium 45 PLN od osoby (członkowie Slow Food Polska oraz wystawcy 35 PLN); Sala przy Mariackiej 1,  17-18 czerwca 2017 r.

REJS – WISŁA – PARTY – MENU

Przemek Bilski (Pod Nosem), Tomasz Dziura (Andromeda – Hotel Galaxy), Krzysztof Małocha (Sienna 104 – Heron Live Hotel), Jan Nawrocki (Zielonym do Góry – Apart Hotel)

Sobota, 17 czerwca, godzina 19.00 Statek Syrenka – Stary Port Sandomierz – Rok Wisły

Aperitivo

Wina z sandomierskich winnic (Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska), polskie cydry rzemieślnicze (Smykań, Kwaśne Jabłko, Ignaców), sery Skarby Serowara (Bursztyn i Szafir), paleta wędzonych ryb: sielawa z Jeziora Drawskiego, sieja z Jeziora Miedwie, leszcz z Wisły, pstrąg wędzony na gorąco i na zimno, wędzony jesiotr – wszystkie z Zielenicy (Anna i Łukasz Skowrońscy), wędzona belona z ujścia Wisły

Ante Prima

Tradycyjnie zaczniemy od bułki z masłem słodkim Caseus i masłem z płatkami soli morskiej (cristal sel de mar materie) z Fromagerie Beillevaire, a do nich tatar z kiszonej gruszki z ogórkiem małosolnym z Creme Fraiche Polonaise 40% aromatyzowanym świeżym koperkiem i Bleu d’Auvergne;; chef Jan Nowicki, Zielonym do Góry

Cydr Wiosenny, Kwaśne Jabłko Marcin Wiechowski

Zakąska

Okoń na kwaśno z sałatką z pieczonego buraka, pstrąg z Zielenicy z fenkułem i octem z kwiatu czarnego bzu, śledź bałtycki tradycyjnie marynowany –  ryby podane z owczym bundzem od Wojtka Komperdy; chef Krzysztof Małocha, Heron Live Hotel

Cydr Czarny Ignac – Cydr Ignaców

Pierwsze Pierwsze

Autorska zupa szczawiowa na wywarze z wiślanych i bałtycki ryb z kwaśną śmietaną i pieczonym okoniem z Zalewu Wiślanego

Drugie Pierwsze

Klasyczna pikantna zupa rybna z kimchi, dorszem bałtyckim z Mrzeżyna, polskimi rakami i łuskami Grana Stravecchio; chef Jan Nowicki, Zielonym do Góry

Pierwsze drugie

Gotowany kurczak mleczny z gospodarstwa Wojciecha Pilcha w Dargosławiu, popkorn z sandomierskiego prosa, młody groszek, bób i marchewka; chef Tomasz Dziura, Hotel Galaxy

Sandomirius Rose, Winnica Sandomierska Marceli Małkiewicz 2016

Intermezzo

Sorbet z truskawi Faworytki oraz lody na bazie Maślanki Caseus; chef Krzysztof Małocha, Heron Live Hotel

Drugie Drugie

Gołąbek z młodej kapusty odmiany Kalina faszerowany mleczną jagnięciną rasy Cakiel od Wojtka Komperdy, pęczak, olej pietruszkowy i sos maślany; chef Przemek Bilski, Pod Nosem

Regelt, Winnica Nad Jarem, Sylwia i Mateusz Paciura 2015

W oczekiwaniu na deser

Grillowana pajda Chleba Prądnickiego śp. Antoniego Madeja, humus z Fasoli Gierczyckiej z kolendrą, wolno pieczony i długo wędzony czereśnią udziec jagnięcy – chef Tomasz Dziura, Hotel Galaxy i chef Przemek Bilski, Pod Nosem

Ma-Fo, Winnica Płochockich, Basia i Marcin Płochoccy 2013

Deser

Torcik jogurtowy, maliny, czekolada, cydr Jaskół; chef Tomasz Dziura, Galaxy Hotel

Miód Pitny Dwójniak Czeremszak, Dwójniak Bitewny – oba z Pasieki Jaros

Rozchodniak

Do wyboru: Petit Pot de Creme Praline, Petit Pot de Creme Pistache, Creme Brulee, Panna Cotta wszystkie z Fromagerie Beillevaire, a do tego: Nalewka z Moreli Rocznik 2011, Nalewka z Czeremchy 2010, Ałycza Rocznik 2008, Jaśminowa 2007 – Nalewki Staropolskie Karol Majewski oraz Morelowica z Sandomierskich Moreli Rocznik 2014 – Manufaktura Maurera

* * *

W trakcie całej kolacji niezależnie od menu serwowane również będą ryby słodkowodne i bałtyckie z grilla drzewnego: sielawa, pstrąg, okoń, dorsz, a do nich sałatka: cykoria, gruszka, ser Żylak, orzechy włoskie i dressing na bazie Musztardy Pałuckiej z Kcyni

* * *

Masło Caseus Extra oraz Masło Beillevaire Cru Croquante, pieczywo Piekarnia Piskorek (Nowa Wieś koło Andrychowa), woda Buskowianka, talerze i sztućce Biotrem

***

Podczas rejsu grać będzie cygańskie „Transylwania Trio”

***

Kapitanem największego pływającego statku na Wiśle „Syrenka” oraz naszego rejsu jest Tadeusz Prokop

***

Wejście tylko po wcześniejszej rezerwacji i potwierdzeniu przez organizatora: magda.czaplicka@slowfood.pl

Cena 235 PLN od osoby (członkowie Slow Food Polska 195 oraz wystawcy festiwalowi 170 PLN)

***

Stroje swobodne! Na kolacji będą również obecni producenci większości wymienionych produktów, win i trunków, którzy przedstawią swoje dzieła.

Może zainteresują Cię również wpisy oznaczone podobnymi tagami:

Podziel się:

Komentarze są wyłączone.