Zamknij

Docenili lasowiackiego karpia

16:06, 24.03.2016 TN
Skomentuj

Lasowiacki karp w galarecie został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych. Potrawę zgłosił Stanisław Czechura właściciel gospodarstwa rybackiego w Knapach.

W uzasadnieniu tej decyzji zapisano, że karp w galarecie to jedna z najpopularniejszych potraw, które serwowano w kuchni na zamku w Baranowie. Ponoć zachwycali się nim nie tylko Dolańscy, ale potrawę tę kazał serwować u siebie także hrabia Tarnowski.

Przepis przekazywano był z pokolenia na pokolenie. Według niego po oczyszczeniu karpia należał go pokroić w dzwonka, osolić i pozostawić na dwie godziny. Następnie przygotowywano odpowiednio warzywa takie jak marchew, cebulę. Karpia gotowano i umieszczano w zalewie z octu, ziela angielskiego i liści laurowych.

Do dziś przepis ten wykorzystywany jest nie tylko Wigilię Bożego Narodzenia, ale także podczas różnych świąt rodzinnych czy festynów na baranowszczyźnie i w okolicy. (rn)

(TN)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%