Zamknij

Kuchnia, kultura, muzyka. "Kadź" zaprasza!

16:40, 10.08.2019 JZ Aktualizacja: 15:33, 11.08.2019
Skomentuj

W poszukiwaniu unikatowych w skali regionu miejsc warto wybrać się też do Stalowej Woli, gdzie niedawno powstał lokal pod nazwą KADŹ - Pijalnia Piw Niebanalnych. To miejsce, które z jednej strony odwołuje się do tradycji, a z drugiej - samo w sobie jest rewolucyjne. Miejsce przesiąknięte jest kulturą lasowiacką, ale pełne także akcentów nawiązujących do historii hutniczego miasta.

Za projektem tym stoi grupa przyjaciół, która wcześniej w domowych warunkach, w miejscowości Jata w gminie Jeżowe utworzyła mały browar rzemieślniczy. Od września 2018 roku produkują miesięcznie około 8 tysięcy litrów tradycyjnego, lekkiego, jasnego piwa oraz całą gamę piwa w stylu IPA - pszenicznego, tradycyjnego oraz z dodatkiem owoców, a także piwa kwaśne oraz ciemne mocne portery. Browar nosi nazwę Lasowiak. I - jak na taką nazwę przystało - prowadzi produkcję opartą na tradycyjnych metodach i przy użyciu naturalnych składników. Piwowarzy spod Stalowej Woli nie boją się jednak używać również niestandardowych składników, takich jak dereń, brzoskwinie czy herbata earl grey.

Ta sama grupa zapaleńców stworzyła Kadź. Menu lokalu z pewnością dla niejednego będzie zaskoczeniem. Znajdziemy w nim bowiem między innymi potrawy wegetariańskie na bazie lasowiackiej kuchni - jak zapiekanka ziemniaczana oraz pasta z grochu, a dla mięsożerców na przykład proziak z szarpaną wołowiną oraz fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty, z gulaszem. W lokalu podawane są jedynie piwa rzemieślnicze produkowane przez browar Lasowiak oraz inne zaprzyjaźnione browary kraftowe.

Kadź to jednak przede wszystkim spotkania z kulturą. W chwili obecnej odwiedzający lokal mogą zapoznać się z pracami Roberta Wilka, fotoreportera muzycznego pochodzącego z Nowej Dęby. A w przygotowaniu są kolejne wystawy lokalnych artystów. W weekendy można posłuchać koncertów muzyki rockowej i jazzowej. W przygotowaniu są również pokazy warzenia piwa oraz gotowania i przyrządzania tradycyjnych potraw.

Ciekawostką jest fakt, że lokal powstał przy wsparciu środków publicznych, jako podmiot ekonomii społecznej, w którym zatrudnienie dostają osoby oddalone od rynku pracy lub matki powracające do aktywności zawodowej. Zlokalizowany jest przy Alejach Jana Pawła II, w dawnym budynku Mostostalu.

(JZ)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%