reklama
reklama
Kulinarna "Bitwa regionów" we Mściowie - Tygodnik Nadwiślański
czwartek, 6 października
reklama

Kulinarna „Bitwa regionów” we Mściowie

0
1 z 11

Pierś z kaczki pieczona z jabłkami i majerankiem, podana z kopytkami i sałatką – takie danie, przygotowane przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Klimontowanki” z Klimontowa, zwyciężyło w „Bitwie regionów ”.  Kulinarny  konkurs połączony z festynem odbył się w niedzielę, 7 sierpnia we Mściowie w gminie Dwikozy.

Do rywalizacji, zorganizowanej na szczeblu powiatowym, przystąpiło 13 kół gospodyń wiejskich. Każde przygotowało własne stoisko.

KGW z Czyżowa Szlacheckiego zgłosiło do konkursu pazibrodę, zrobioną z białej kapusty i ziemniaków, okraszonych słoniną i cebulą oraz doprawionych solą, pieprzem i majerankiem. – Długo zastanawiałyśmy się nad tym, jaką wybrać potrawę. Zależało nam na tym, aby była ona związana z naszą miejscowością oraz obecną porą roku, gdy dostępna jest zarówno biała kapusta, jak i młode ziemniaki – zaznaczyła  Wiesława Kaczorek, członkini organizacji. – Pazibroda nie jest już często gotowana. Jednak gospodynie coraz chętniej wracają do takich tradycyjnych dań, więc być może po naszej prezentacji niektórzy przypomną sobie i pazibrodę. Warto ją przyrządzać ze względu na walory smakowe, ale również dlatego, że jest zdrowa i nie wymaga dużych nakładów pracy.

Na zupę postawiły panie z Milczan w gminie Samborzec – ugotowały „szczawiówkę”. Przypominały, że kiedyś robiono ją bardzo często, bo była syta, idealna dla ludzi ciężko pracujących w polu.

Dziś jest trochę zapomniana. Próbujemy ją „odświeżyć”. Naszą zupę przyrządziłyśmy „po chłopsku”  – z ziemniakami i innymi warzywami oraz jajkiem, na kości wieprzowej, zaprawiłyśmy ją śmietaną i mąką – opowiadała Barbara Bona, przewodnicząca koła.

Koordynatorem konkursu „Bitwa regionów” jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Jacek Toś, dyrektor oddziału regionalnego tej instytucji w Kielcach przypomniał, że ideą rywalizacji jest promocja tradycyjnych, niekiedy zapomnianych już potraw, zrobionych z lokalnych produktów.

Drugie miejsce w konkursie zajęło KGW ze Mściowa, a trzecie KGW Milczany. „Klimontowianki” będą reprezentować powiat sandomierski na wojewódzkim etapie „Bitwy regionów”, który odbędzie się we wrześniu.

1 z 11

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.