Lokalne przysmaki i krzemień pasiasty na 4. Targu Sandomierskim - Tygodnik Nadwiślański
środa, 25 maja
reklama

Lokalne przysmaki i krzemień pasiasty na 4. Targu Sandomierskim

0

Przetwory z owoców, oleje, miody, wina, sery, fasolę wrzawską pod różnymi postaciami oraz inne produkty regionalne można kupić na 4. Targu Sandomierskim. Odbywa się on na nadwiślańskim bulwarze w królewskim mieście. 

Organizatorem wydarzenia jest Lokalna Organizacja Turystyczna „Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej”. Trzy wcześniejsze edycje odbyły się na warszawskiej Pradze, w „Koneserze”, i cieszyły się dużą popularnością.

Chcemy przedstawić wyroby regionalne mieszkańcom Sandomierza i turystom. Zapraszamy serdecznie na smakowanie tego, co najlepsze, zarówno na ziemi sandomierskiej, jak i świętokrzyskiej, mamy bowiem gości również z Szydłowa  – mówiła Katarzyna Batko, dyrektor Lokalnej Organizacji Turystycznej „Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej.

Na targu nie mogło zabraknąć sandomierskich jabłek. Ich walory zachwalają członkinie Stowarzyszenia „Sandomierski Szlak Jabłkowy”.  – Mamy świeże  jabłka, kilka odmian, ale również naturalne, świeżo wyciskane soki z różnymi dodatkami. To samo zdrowie. Wyciskamy moc z tego, co daje nam urodzajna ziemia sandomierska – zaznaczyła Alicja Stępień, prezes organizacji.

Organizatorzy przygotowali również „Strefę optymizmu” z krzemieniem pasiastym. Jest w niej biżuteria z tym sandomierskim minerałem. Do pasiastego kamienia optymizmu nawiązuje  także … czekolada – nowy wyrób Butiku Śliwkowego Purple Valley z Szydłowa.

Na kiermaszu jest również rękodzieło. Można kupić oryginalne wyroby dla dzieci.

Targ potrwa do godziny do 18. Dzisiaj zakończy się koncertem zatytułowanym „Romantic”. Publiczność  będzie mogła wysłuchać znanych i lubianych przebojów, między innymi włoskich, w wykonaniu Sergio Bettas & YLO Violin, czyli Ilony Perz- Golki.

Jutro stoiska będą czynne od 10 do 18.

Więcej o tym wydarzeniu w „Tygodniku Nadwiślańskim”.

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8

Zostaw odpowiedź