Sandomierz. Srebrna Chochla za pierogi z kaszą gryczaną [zdjęcia] - Tygodnik Nadwiślański
niedziela, 28 listopada
kondolencje
reklama

Sandomierz. Srebrna Chochla za pierogi z kaszą gryczaną [zdjęcia]

1

Reprezentacja gminy Zawichost wygrała tegoroczną rywalizację o Srebrną Chochlę. Komisję jurorską urzekły smakiem przygotowane przez nią pierogi z kaszą gryczaną. Do konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne” zorganizowanego przez Muzeum Okręgowe w Sandomierzu zgłoszono sześć potraw, ale smakołyków z kaszą w roli głównej było na gminnych stoiskach dużo więcej.

Konkurs odbył się w ostatnią niedzielę w Zamku Królewskim, siedzibie muzeum. Tegoroczna, dziewiętnasta już edycja koncentrowała się wokół dań z kaszy. Wpisała się ona w obchody Europejskich Dni Dziedzictwa, których tematem były właśnie kulinaria – „Smaki Dziedzictwa”.

Do rywalizacji stanęły reprezentacje sześciu gmin powiatu sandomierskiego. Jurorzy zwracali uwagę na regionalne pochodzenie potraw, dobór składników, sposób wykonania, indywidualne walory smakowe, przyjętą formę prezentacji oraz estetykę stoisk.

Zwycięskie danie przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich z Czyżowa Szlacheckiego. – Pamiętam pierogi z kaszą gryczaną jeszcze z dzieciństwa. Robiła je moja babcia, a później mama. Teraz również ja zaczynam je przyrządzać. Uważam, że warto tę tradycję podtrzymywać – powiedziała Małgorzata Mianowana, sołtys Czyżowa Szlacheckiego, założycielka i wiceprzewodnicząca KGW.

W skład farszu wchodzą również: kasza jęczmienna, gotowane jajka oraz grzyby. Jurorzy docenili smak pierogów, ale również sposób, w jaki zostały one wykonane. Ulepiono je bardzo starannie i tak, jak robiono to dawniej.

Komisja przyznała również wyróżnienie. Otrzymało je reprezentujące gminę Samborzec Koło Gospodyń Wiejskich w Milczanach za najpiękniejszy stół. Było na nim mnóstwo smakołyków, wszystkie z kaszy. Przebojem okazało się rafaello z kaszy jaglanej.

Konkursowym prezentacjom towarzyszyła degustacja. W czasie wydarzenia wystąpił zespół Powiślanie z Koprzywnicy.

Więcej o konkursie w „Tygodniku Nadwiślańskim”.

asza jęczmienna, gotowane jajka oraz grzyby. Komisja jurorska doceniła smak pierogów, ale również sposób, w jaki zostały one wykonane. Ulepiono je bardzo starannie i i tak, jak robiono to dawniej.

Komisja przyznała również wyróżnienie. Otrzymało je reprezentujące gminę Samborzec Koło Gospodyń Wiejskich w Milczanach za najpiękniejszy stół. Było na nim mnóstwo smakołyków, wszystkie z kaszy. Przebojem okazało się rafaello z kaszy jaglanej.

Konkursowym prezentacjom towarzyszyła degustacja. W czasie wydarzenia zaprezentował się zespół Powiślanie z Koprzywnicy.

Więcej o konkursie w „Tygodniku Nadwiślańskim”.

 

Udostępnij

Jeden komentarz

  1. Mmmm…. jakie to jadło apetyczne 🙂 a i kobitki na fotografiach też wyglądają bardzo apetycznie 🙂