Zamknij

Savoir-vivre w restauracji

12:17, 05.12.2012 TN Aktualizacja: 08:50, 07.12.2012
Skomentuj

Jeść inaczej

czyli kilka słów o fondue i chińskich pałeczkach

 

 

Porad udziela KAMIL STĄPORSKI  - menedżer ds. gastronomii w Dworze Dwikozy

W tym numerze odejdziemy nieco od tradycyjnego jedzenia nożem i widelcem.

Zaczniemy od fondue. Podobnie jak wiele innych znakomitych potraw narodziło się ono z biedy. Nim zdobyło uznanie na świecie, w XVII wieku było klasyczną potrawą górali szwajcarskich.  Przyrządza się je w specjalnym, przeważnie żeliwnym kociołku zwanym caquelon umieszczonym nad niewielkim palnikiem.

Typowe fondue składa się z dwóch rodzajów sera, łagodnego i pikantnego (najczęściej emmentalera i gryuyere`a), oraz dodatku białego wina lub kirszu. Kiedy składniki się rozpuszczą, w kociołku macza się kawałki pieczywa albo warzyw nadziane na długie widelczyki.

Bardzo popularne jest także fondue czekoladowe. W ceramicznym naczyniu umieszczonym nad świecą lub palnikiem roztapia się czekoladę, dodaje śmietankę lub likier i zanurza w tym kawałki wcześniej przygotowanych owoców lub ciastek.

Przygotowanie tego znakomitego i szybkiego dania wymaga minimum wiedzy i wysiłku. Goście sami mogą zająć się przygotowaniem takiego stylowego dania. Jest to prawdziwy rytuał zbliżający ludzi i świetna alternatywa na wieczorne spotkania z przyjaciółmi. Fondue zdecydowanie nie jest potrawą, którą jada się w samotności.

Ciekawym sposobem na uatrakcyjnienie spotkania może też być podanie dań, które jeść będziemy chińskimi pałeczkami. Chociaż dla wielu z nas wydaje się być to skomplikowane, wymaga jedynie nieco cierpliwości i chęci.  Okazuje się, że pałeczki należą do najstarszych sztućców świata. Wbrew pozorom możemy posługiwać się nimi dużo wygodniej  niż nożem i widelcem. Pozwalają one wyczuć bogactwo smaków, ponieważ nabiera się nimi pojedyncze składniki, dzięki czemu każdy ze składników danej potrawy możemy posmakować z osobna i wyczuć konkretne smaki. Co więcej, jedząc pałeczkami, jemy wolniej i bardziej koncentrujemy się na posiłku, to zaś sprzyja dokładniejszemu przeżuwaniu, a w konsekwencji i trawieniu.

Istnieje kilka zasad używania pałeczek podczas jedzenia, np. nie należy wbijać pałeczek w ryż na sztorc, pod żadnym pozorem nie należy bawić się pałeczkami, dłubać nimi w jedzeniu, wskazywać na kogoś za ich pomocą. Pałeczki odkładamy zawsze na specjalny stojaczek obok miseczki, nie zostawiamy pałeczek w miseczce, niedopuszczalne jest stukanie pałeczkami w brzeg miseczki dla zwrócenia uwagi.

Kupienie pałeczek nie powinno być dla nas żadnym kłopotem. Możemy je znaleźć niemal w każdym supermarkecie, często w całych zestawach razem z miseczkami i matą.

(TN)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%