Smakołyki zrobione według tradycyjnych receptur z lokalnych składników można kopic w Spiżarni Sandomierskiej. Niektóre zdobyły laury na kulinarnych konkursach, a jeden z nich ma być promowany jako "produkt ziemi sandomierskiej". Sklep funkcjonuje w nowym miejscu, a niebawem uruchomi sprzedaż internetowa.
Spiżarnia, prowadzona przez Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu, mieści się teraz w Hotelu Basztowym na starym mieście. W nowym miejscu i w nowej aranżacji działa od 1 kwietnia - od tego samego dnia, gdy miała ruszyć również, w zmienionym wystroju, hotelowa restauracja przemianowana z Basztowej na
Prima Aprilis.
Oferowane w sklepiku przysmaki powstają z naturalnych składników, przede wszystkim w niewielkich przetwórniach. Producenci, jak tłumaczy Grzegorz Orawiec, prezes Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości, korzystają z możliwości, jakie stwarza Ustawa o rolniczym handlu detalicznym. Na sklepowych półkach są między innymi soki z małych tłoczni, miody z rodzinnych pasiek, a także produkty z prowadzonego przez ośrodek Inkubatora Przetwórczego w Dwikozach. Rolnicy przywożą tam swoje owoce czy warzywa i przerabiają na...
i elektronicznym wydaniu "TN".
KUP e-TN:
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz