Zamknij

Skarbiec przysmaków z Sandomierszczyzny [W najnowszym TN]

19:01, 29.04.2020 KR
Skomentuj

Smakołyki zrobione według tradycyjnych receptur z lokalnych składników można kopic w Spiżarni Sandomierskiej. Niektóre zdobyły laury na kulinarnych konkursach, a jeden z nich ma być promowany jako "produkt ziemi sandomierskiej". Sklep funkcjonuje w nowym miejscu, a niebawem uruchomi sprzedaż internetowa.

Spiżarnia, prowadzona przez Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu, mieści się teraz w Hotelu Basztowym na starym mieście. W nowym miejscu i w nowej aranżacji działa od 1 kwietnia - od tego samego dnia, gdy miała ruszyć również, w zmienionym wystroju, hotelowa restauracja przemianowana z Basztowej na

Prima Aprilis.

Oferowane w sklepiku przysmaki powstają z naturalnych składników, przede wszystkim w niewielkich przetwórniach. Producenci, jak tłumaczy Grzegorz Orawiec, prezes Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości, korzystają z możliwości, jakie stwarza Ustawa o rolniczym handlu detalicznym. Na sklepowych półkach są między innymi soki z małych tłoczni, miody z rodzinnych pasiek, a także produkty z prowadzonego przez ośrodek Inkubatora Przetwórczego w Dwikozach. Rolnicy przywożą tam swoje owoce czy warzywa i przerabiają na...

Czytaj w papierowym

i elektronicznym wydaniu "TN".

KUP e-TN:

(KR)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%