Słodka rywalizacja na dziedzińcu zamkowym. Kto otrzymał “Srebrną Chochlę”? [zdjęcia]

0
Showing 1 of 41

Buracorz upieczony przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Postronnej wygrał XVIII edycję konkursu “Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. Wydarzenie odbyło się w niedzielne popołudnie na dziedzińcu Zamku Królewskiego w Sandomierzu.

Motywem przewodnim tegorocznych zmagań kulinarnych były “Słodkie wypieki – ciasta regionalne”. Do rywalizacji przystąpiło pięć gmin powiatu sandomierskiego. Jurorzy nie kryli, że wybór był bardzo trudny. Ostatecznie zdecydowali, że główna nagroda, czyli “Srebrna Chochla” trafi do reprezentujących gminę Koprzywnica członkiń Koła Gospodyń Wiejskich z Postronnej.

To bardzo stary przepis, dziś już trochę zapomniany, ale my chcemy go przypomnieć. Buracorz to ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym. Robi się je w bardzo prosty sposób. Potrzebne są jedynie: burak, mąka, jedno jajko, drożdże i odrobina soli. Buracorza wypieka się w kształcie podpłomyka. Kiedyś rwano go po kawałku i popijano świeżym mlekiem. Zwykle zabierano go w pole jako pokrzepiającą przekąskę. W okresie dzieciństwa naszych babć i mam był często jedynym słodkim wypiekiem – mówiła Joanna Orłowska, reprezentująca KGW w Postronnej.

Gmina Samborzec zgłosiła do konkursu ciastka ze skwarków, Dwikozy – podpłomyk, Sandomierz – kruche ciasto ze śliwkami, a gmina Zawichost – drożdżowe, również ze śliwkami. Po ocenie konkursowej odbyła się degustacja.

Więcej o konkursie w papierowym wydaniu “TN”.

Konkurs “Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne” – 41 zdjęć

Showing 1 of 41
Share.

Comments are closed.