“Srebrna Chochla” za kluski z sosem kurkowym

0

Zupa grzybowa z łazankami, czyżuchy z barszczem, krajanka z boczniaków –  to niektóre z potraw zgłoszonych do konkursu “Nasze sandomierskie –  kulinaria regionalne”. Wydarzenie ściągnęło na dziedziniec zamkowy w Sandomierzu tłumy mieszkańców i turystów.  

Siedemnasta już edycja konkursu odbyła się w niedzielę po południu. Głównym motywem kulinarnych potyczek były grzyby.

O “Srebrną Chochlę” rywalizowały reprezentacje ośmiu gmin powiatu sandomierskiego. Jury jednogłośnie przyznało główną nagrodę  Stowarzyszeniu “Gorzyczany z Sercem do Ludzi” z gminy Samborzec za “przysmak leśny”, czyli “kluski kładzione z darami lasu połączone”.

Kulinarnym prezentacjom towarzyszyła degustacja. W czasie imprezy  wystąpił zespół “Dwikozianie”.

Organizatorem wydarzenia było Muzeum Okręgowe w Sandomierzu.

Share.

Comments are closed.