Podczas warsztatów kulinarnych z mieszkanką gm. Nowa Dęba, Joanną Sadecką-Kurnik w stalowowolskiej hali owocowo-warzywnej „Zieleniak” można było zainspirować się przed nadchodzącymi świętami oraz skosztować lasowiackich dań stworzonych z lokalnych produktów.
Podczas Świątecznego Warsztatu Kulinarnego połączonego z degustacją, który poprowadziła Joanna Sadecka-Kurnik, autorka programu kulinarnego „Kuchnia z sercem” z Alfredówki w gm. Nowa Dęba, można było poznać tradycyjne lasowiackie potrawy wywodzące się z Puszczy Sandomierskiej.
Podczas prezentacji autorka programu kulinarnego wspólnie z uczestnikami warsztatu przygotowała świąteczną kapustę z fasolą i grzybami, słodkie ołatki ziemniaczane na deser oraz kompot z suszonych jabłek, śliwek i gruszek z goździkami. Wykorzystane składniki pochodziły ze straganów „Zieleniaka”, rynku oraz od lokalnych producentów.
Zobacz także: – „Stop segregacji sanitarnej” – Grzegorz Braun w Nowej Dębie [zdjęcia] |
– Rozmawialiśmy też z odwiedzającymi o tradycjach kulinarnych dotyczących wigilii, było widać różnice w tradycji zależne np. od tego skąd pochodziła czyjaś rodzina – mówi autorka „Kuchni z sercem” i dodaje ze śmiechem: – Wszystkie przygotowane dania zostały zjedzone na miejscu przez widzów.
Podczas pokazów, można było prześledzić wykonanie potraw, skosztować regionalnych i ekologicznych produktów oraz poznać książki z przepisami na regionalne potrawy.
Przepisy na prezentowane potrawy znajdują się na stronie: www.stalowawola.pl
Zobacz galerię – 12 zdjęć