Własnoręczne stworzenie czekoladowego dzieła sztuki od małego ziarnka kakaowca to bardzo skomplikowany proces - w tej sztuce liczy się każdy detal. Przekonali się o tym uczniowie klasy 1a ze Szkoły Podstawowej numer 3 w Tarnobrzegu, którzy wzięli udział w CzekoLabsach - warsztatach tworzenia cudów z czekolady.
W czwartek, 18 listopada, 23 uczniów ze Szkoły Podstawowej numer 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu w obecności wychowawczyni Anny Czaplińskiej, poznawało tajniki tworzenia nadziewanych czekoladowych lizaków w posypce.
Na początek mali "czekoladnicy" przeszli przyspieszony kurs manufaktury "Bean to bar", czyli od ziarna aż po tabliczkę. Właściciel słodkiego laboratorium i prowadzący warsztaty CzekoLabs, Sylwester Rozmus, opowiedział jak pozyskuje się ziarna z drzewa kakaowca i o tym co się dalej z nimi dzieje: o kruszeniu, fermentacji, suszeniu, mieszaniu składników, temperowaniu. Podczas wykładu maluchy poznały wiele ciekawostek i sekretów wyrobu prawdziwej czekolady.
Zobacz także: - W Sandomierzu odbędzie się weekend aniołów Zosi. Będą pomagać w zbiórce na rehabilitację małej |
- Do wcześniej przygotowanych czekoladowych form uczniowie wciskali nadzienie, następnie umieszczali patyczki, moczyli w polewie i zanurzali w kilku rodzajach posypki, wszystko z zachowaniem odpowiedniej higieny, temperatury i czasu. Dzieci nie kryły przy tym wielkiej ekscytacji, a strzelająca posypka zrobiła największą furorę - relacjonuje proces tworzenia lizaków A. Rozmus-Dworzecka.
Dzieci na własne oczy mogły przekonać się, jak skomplikowanym, wymagającym uwagi i staranności procesem jest przygotowanie czekolady, na bazie której powstają praliny i inne słodkości. Właściciele manufaktury do przeprowadzenia słodkich warsztatów przygotowywali się niemal pół roku.
- To nie było łatwe do zorganizowania, dodatkowo inicjatywę znacznie opóźniła pandemia. Na poważnie ruszyliśmy z CzekoLabsami we wrześniu. Potrzebowaliśmy kilku grup, by nauczyć się sprawnie przeprowadzać cały proces z dziećmi. Mamy tę przewagę, że maluchy bardzo lubią czekoladę - mówi ze śmiechem A. Rozmus-Dworzecka.
Zobacz także: |
Jak poinformowała właścicielka Czekoladowej Chatki, nowa inicjatywa szybko ewoluuje w kolejne: w grudniu w ramach Czekolabsów przeprowadzone zostaną zajęcia ze zdobienia pierników, od stycznia z oferty warsztatów będą mogli skorzystać również starsze grupy i rodziny.
Zobacz galerię - 28 zdjęć
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz