Zamknij

Maluchy tworzyły słodkie cuda na patyku. W Czekoladowej Chatce w Tarnobrzegu odbyły się warsztaty CzekoLabs [zdjęcia]

10:54, 19.11.2021 gaw Aktualizacja: 11:28, 19.11.2021
Skomentuj

Własnoręczne stworzenie czekoladowego dzieła sztuki od małego ziarnka kakaowca to bardzo skomplikowany proces - w tej sztuce liczy się każdy detal. Przekonali się o tym uczniowie klasy 1a ze Szkoły Podstawowej numer 3 w Tarnobrzegu, którzy wzięli udział w CzekoLabsach - warsztatach tworzenia cudów z czekolady. 

W czwartek, 18 listopada, 23 uczniów ze Szkoły Podstawowej numer 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu w obecności wychowawczyni Anny Czaplińskiej, poznawało tajniki tworzenia nadziewanych czekoladowych lizaków w posypce.

Na początek mali "czekoladnicy" przeszli przyspieszony kurs manufaktury "Bean to bar", czyli od ziarna aż po tabliczkę. Właściciel słodkiego laboratorium i prowadzący warsztaty CzekoLabs, Sylwester Rozmus, opowiedział jak pozyskuje się ziarna z drzewa kakaowca i o tym co się dalej z nimi dzieje: o kruszeniu, fermentacji, suszeniu, mieszaniu składników, temperowaniu. Podczas wykładu maluchy poznały wiele ciekawostek i sekretów wyrobu prawdziwej czekolady.

Zobacz także: 

- W Sandomierzu odbędzie się weekend aniołów Zosi. Będą pomagać w zbiórce na rehabilitację małej

- Do wcześniej przygotowanych czekoladowych form uczniowie wciskali nadzienie, następnie umieszczali patyczki, moczyli w polewie i zanurzali w kilku rodzajach posypki, wszystko z zachowaniem odpowiedniej higieny,  temperatury i czasu. Dzieci nie kryły przy tym wielkiej ekscytacji, a strzelająca posypka zrobiła największą furorę - relacjonuje proces tworzenia lizaków A. Rozmus-Dworzecka.

Dzieci na własne oczy mogły przekonać się, jak skomplikowanym, wymagającym uwagi i staranności procesem jest przygotowanie czekolady, na bazie której powstają praliny i inne słodkości. Właściciele manufaktury do przeprowadzenia słodkich warsztatów przygotowywali się niemal pół roku.

- To nie było łatwe do zorganizowania, dodatkowo inicjatywę znacznie opóźniła pandemia. Na poważnie ruszyliśmy z CzekoLabsami we wrześniu. Potrzebowaliśmy kilku grup, by nauczyć się sprawnie przeprowadzać cały proces z dziećmi. Mamy tę przewagę, że maluchy bardzo lubią czekoladę - mówi ze śmiechem A. Rozmus-Dworzecka.

Zobacz także: 

- Zdjęcia rycerzy z Sandomierza w albumie o husarii

Jak poinformowała właścicielka Czekoladowej Chatki, nowa inicjatywa szybko ewoluuje w kolejne: w grudniu w ramach Czekolabsów przeprowadzone zostaną zajęcia ze zdobienia pierników,  od stycznia z oferty warsztatów będą mogli skorzystać również starsze grupy i rodziny.

 

Zobacz galerię - 28 zdjęć

 

 

 

(gaw)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%