Pierwszego dnia po otwarciu ogródków restauracyjnych prawdziwe oblężenie przeżywał Browar Popiel w Kurozwękach pod Staszowem, gdzie oprócz warzonego na miejscu piwa, można delektować się specjałami z mięsa bizonów.
Ten pierwszy w województwie świętokrzyskim browar restauracyjny powstał w pałacowym kompleksie rodziny Popielów. Proces powstawania piwa goście mogą śledzić przez przeszkloną ścianę. Niektóre jego rodzaje są bardzo oryginalne.
- Najświeższą nowością, wprowadzoną w tym roku na Dzień Kobiet jest piwo Hibiscus Blonde Ale stworzone przez kobiety pracujące w naszym browarze i warzone przez naszą piwowarkę Igę Przewoźniak - opowiada Agnieszka Szataniak z Browaru Popiel. - Oprócz piwa hibiskusowego w ofercie posiadamy 7 piw o rożnym smaku i kolorze. W styczniu tego roku pojawiło się piwo IPA. Jest to piwo górnej fermentacji o wyższym ekstrakcie początkowym. Posiada wyjątkowe aromaty, które zawdzięczane są chmielom dodawanym na zimno.
Flagowym piwem powstającym w Kurozwękach jest piwo marcowe Pan Paweł, które jest tu wytwarzane od momentu otwarcia browaru.
- Poza tymi piwami mamy też piwo konopne K, które warzymy od ponad dwóch lat, jak też pilsa Złoto Kurozwęk, czerwony dunkela Sarmata, koźlaka Czarne Orły, a sezonowo, na wakacje, piwo pszeniczne Biały Bizon - dodaje A. Szataniak.
Fot. arch.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz