Zamknij

Warzą piwo nawet z konopiami i hibiskusem

08:15, 16.05.2021 StaszewskiR Aktualizacja: 08:15, 16.05.2021
Skomentuj

Pierwszego dnia po otwarciu ogródków restauracyjnych prawdziwe oblężenie przeżywał Browar Popiel w Kurozwękach pod Staszowem, gdzie oprócz warzonego na miejscu piwa, można delektować się specjałami z mięsa bizonów.

Ten pierwszy w województwie świętokrzyskim browar restauracyjny powstał w pałacowym kompleksie rodziny Popielów. Proces powstawania piwa goście mogą śledzić przez przeszkloną ścianę. Niektóre jego rodzaje są bardzo oryginalne.

- Najświeższą nowością, wprowadzoną w tym roku na Dzień Kobiet jest piwo Hibiscus Blonde Ale stworzone przez kobiety pracujące w naszym browarze i warzone przez naszą piwowarkę Igę Przewoźniak - opowiada Agnieszka Szataniak z Browaru Popiel.  - Oprócz piwa hibiskusowego w ofercie posiadamy 7 piw o rożnym smaku i kolorze. W styczniu tego roku pojawiło się piwo IPA. Jest to piwo górnej fermentacji o wyższym ekstrakcie początkowym. Posiada wyjątkowe aromaty, które zawdzięczane są chmielom dodawanym na zimno.

Flagowym piwem powstającym w Kurozwękach jest piwo marcowe Pan Paweł, które jest tu wytwarzane od momentu otwarcia browaru. 

- Poza tymi piwami mamy też piwo konopne K, które warzymy od ponad dwóch lat, jak też pilsa Złoto Kurozwęk, czerwony dunkela Sarmata, koźlaka Czarne Orły, a sezonowo, na wakacje, piwo pszeniczne Biały Bizon - dodaje A. Szataniak.

Fot. arch.

browar popiel kurozwęki

(StaszewskiR)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%