Wędliniarze, łączcie się!

0

Rosną obawy o przyszłość wędlin produkowanych metodą tradycyjną. Przedsiębiorcy z branży mięsnej apelują do rządu o szybkie działania. A sami tworzą silną grupę nacisku. W  Rzeszowie  doszło  do  kolejnego  spotkania  przedsiębiorców z branży mięsnej z Podkarpacia i Małopolski z  europosłem Tomaszem  Porębą. 

Uczestnicy  spotkania zwrócili się z apelem do premiera Donalda Tuska i ministra rolnictwa Stanisława Kalemby w związku z unijnym rozporządzeniem dotyczącym ograniczenia dopuszczalnego poziomu substancji smolistych w produkcji wędlin. – Bez inicjatywy ze strony polskich władz Komisja Europejska nie podejmie żadnych działań w celu pomocy polskim przedsiębiorcom – mówił zebranym Tomasz Poręba.

Przedsiębiorcy zapowiadają walkę do upadłego o możliwość stosowania tradycyjnych metod wędzarniczych. Podkreślają, że wdrożenie rozporządzenia będzie się dla nich wiązało nie tylko ze zmianą technologii produkcji, ale także z  gigantycznymi  nakładami  finansowymi,  których  wiele zakładów nie będzie w stanie ponieść.

Przedstawiciele blisko stu podkarpackich i małopolskich zakładów zorganizowali Komitet Obrony Wędlin Wędzonych Tradycyjnie, którego celem jest walka o utrzymanie możliwości wędzenia drewnem. Z czasem komitet ma zostać  przekształcony  w  stowarzyszenie,  do  którego  chęć przystąpienia deklaruje już kolejne kilkadziesiąt zakładów.

–  Przystąpienie  do  komitetu  zadeklarowało  już  60  firm  ze Śląska. Na kolejne spotkanie chcą przyjechać przedstawiciele branży m.in. ze świętokrzyskiego, a nawet z Wielkopolski – informuje Fryderyk Kapinos (na zdjęciu) z Mielca, przewodniczący komisji gospodarki i infrastruktury sejmiku podkarpackiego, reprezentujący  w  komitecie  Zakład  Przetwórstwa  Mięsa „Taurus” z Pilzna.

Szacuje się, że małych i średnich zakładów specjalizujących się w tradycyjnym wędzeniu jest w Polsce kilkaset. Tylko sto firm, które zawiązały komitet, zatrudnia ponad 4 tys. pracowników. Gra toczy się więc o miejsca pracy nawet kilkudziesięciu tysięcy osób.

W samym powiecie mieleckim działa  ponad  dwadzieścia  firm,  które  wędzą  tradycyjnie – mówi radny Kapinos. W liście do ministra rolnictwa przedsiębiorcy pytają: „Na jakiej podstawie twierdzi Pan, że większość producentów wędlin spełnia nowe normy? Zdanie to podtrzymuje także Główny Lekarz Weterynarii. Jesteśmy przekonani, i mamy na to dowody, że badania, o których Pan mówi, przeprowadzono na próbach wędlin wędzonych w nowoczesnych komorach  wędzarniczo-parzelniczych,  o  których  małym zakładom nawet się nie śniło. Dysponujemy wynikami badań produktów z wędzarni tradycyjnych, które w żadnym przypadku nie mieszczą się w nowej, zaniżonej normie”.

„Apelujemy do Pana Premiera o jak najszybszą interwencję w tej sprawie i zobowiązanie właściwych ministrów, w szczególności ministra rolnictwa, do podjęcia natychmiastowej aktywności na rzecz zabezpieczenia interesów polskiego przemysłu mięsnego. Dalsze zaniechania i bierność mogą przynieść fatalne skutki w postaci upadku dziesiątek firm i wielotysięcznych zwolnień w branży mięsnej” – napisali z kolei w apelu do premiera członkowie Komitetu Obrony Wędlin Wędzonych Tradycyjnie.

Akcję podjął również świętokrzyski europoseł PSL Czesław Siekierski, który zasiada w Parlamencie Europejskim w Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi. (…)

Piotr Niemiec

Więcej w papierowym wydaniu “TN”.

Share.

Comments are closed.