Wstąp na rybkę. Takiego menu nie ma nigdzie w regionie! [Zdjęcia]

1

Próżno szukać w okolicy lokalu, który oferowałby tego typu menu i to w tak oryginalnych „okolicznościach przyrody”. W ubiegłym tygodniu oficjalnie zainaugurowała działalność restauracja „Rybka” zlokalizowanej na terenie Gospodarstwa Rybackiego Grębów.

Gospodarstwo zostało utworzone w okresie międzywojennym. Zajmuje powierzchnię 300 hektarów. Prowadzona jest tutaj głównie hodowla karpia. Ale także sandaczy, sumów, szczupaków, linów, amurów, tołpyg, płoci i karasi. To także miejsce, w którym spotkamy kilkadziesiąt gatunków ptaków, między innymi orła bielika, czaplę białą, czaplę purpurową, bociana czarnego czy błotniaka stawowego. Teren stawów jest niezwykle cenny przyrodniczo, o czym świadczy włączenie go w 2005 roku do Europejskiej Sieci Ekologicznej” Natura 2000”.

– Od siedmiu lat prowadzimy łowisko wędkarskie. Otwieramy to miejsce dla gości, żeby się dzielić przyrodą, dzielić się tym, co tutaj mamy. To miejsce przechodzi transformację ze stricte produkcyjnego do turystycznego – mówi Piotr Bałata, właściciel restauracji „Rybka”. – Nasza kuchnia bazuje na produktach lokalnych, na naszych rybach. I to głównie te potrawy chcemy promować. Chociaż, oczywiście, w menu się także inne potrawy.

– Naszym głównym produktem oczywiście jest karp. Będziemy próbować „odczarować” tę rybę. Kolejnym produktem jest pstrąg, a w naszej ofercie przewijać się będą również amur i tołpyga. A sezonowo będziemy serwować także jesiotra, suma, lina czy szczupaka – dodaje Justyna Zych, manager restauracji.

Podczas oficjalnego otwarciu lokalu zaproszeni goście mogli posmakować przysmaków z menu „Rybki”. Imprezie towarzyszyła akcja charytatywna. (rn)

Podziel się:

1 komentarz

Zostaw odpowiedź