Poznajcie zamkową "babę" wielkanocną.
Już od XVII wieku baby gościły na królewskich dworach i w najbogatszych domach. Ucierane, parzone, piaskowe, marmurkowe, z dodatkiem migdałów czy lukru królowały na stołach i zyskały niebywałą popularność.
Legenda głosi, że wielkim smakoszem baby wielkanocnej był Król Stanisław Leszczyński. (Dla przypomnienia, ostatnim właścicielem Zamku w Baranowie Sandomierskim , przedstawicielem
rodu Leszczyńskich był Rafał X, którego syn - Stanisław Leszczyński, był królem Polski w latach
1704-1709 i 1733-1736.)
Na początku baba , była dla Króla zbyt sucha! Przypadkowo wylał na nią butelkę rumu, która zalała całe ciasto! Dzięki temu nabrało ono wyjątkowego smaku i było godne królewskiego podniebienia. Stanisław zadedykował ten pyszny wypiek swojemu ulubionemu baśniowemu bohaterowi Ali Babie, ponieważ kształt ciasta kojarzył mu się z tureckim turbanem. Stąd też wzięła się późniejsza nazwa ciasta BABA. Leszczyński podczas swoich licznych podróży po Europie rozsławił ten smaczny wyrób cukierniczy, a każdy kraj Europejski przygotowywał go na swój własny sposób. Przez lata przepis był udoskonalany i zmieniany, dzięki czemu dziś możemy spotkać się z wieloma odmianami tej słodkości.
A czy wiecie, że niegdyś proces przygotowania baby wiązał się z wieloma przesądami i był bardzo wymagający? Opowieści mówią, że podczas wypieku w pobliżu pieca chlebowego nie mógł pojawić się żaden mężczyzna, aby baba mogła spokojnie rosnąć, natomiast kucharki kładły gorące ciasto na poduszkach i kołysały nim jak niemowlęciem, aż do momentu kiedy ciasto całkowicie wystygło. Tradycja głosi, iż nieudana baba wielkanocna, podważała zdolności cukiernicze gospodyni.
Dlatego też, przedstawiamy Państwu przepis i uchylamy tajniki na udaną staropolską, tradycyjną Babę Wielkanocną wprost ze ściśle strzeżonych receptur z Zamkowej Cukierni Zamku w Baranowie Sandomierskim:
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
mielonymi orzechami czy migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C.
dodajemy wanilię.
do pieczenia.
w jednolitą masę .
w jednolitą masę. Gotową masę wylewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do
nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy przez ok. 45 minut .
A czy wiecie, że tradycyjny przepis na Babę urozmaicić można dodając do powyższego przepisu 2/3 szklanki majonezu? Majonez udoskonalali strukturę ciasta i poprawi jego smak. Pieczyste mięsa, wędliny, świąteczne tradycyjne dania i wypieki możecie Państwo zamówić z oferty Restauracji Magnackiej na wynos.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz