Zamknij

Oto kreatywni kucharze [Zdjęcia]

15:46, 17.03.2016 TN
Skomentuj

16 marca w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu odbyła się V edycja konkursu kulinarnego "Kreatywny Kucharz". Patronat nad konkursem objął, a także puchary i nagrody ufundował prezydent Tarnobrzega.

Patronat merytoryczny nad konkursem sprawowało Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Do udziału w kulinarnych zmaganiach zaproszono uczniów szkół gastronomicznych województwa podkarpackiego i świętokrzyskiego. W konkursie więc, oprócz przedstawicieli gospodarzy, uczestniczyli uczniowie ze szkół gastronomicznych z Rzeszowa, Kielc, Stalowej Woli, Sandomierza, Krosna, Iwonicza Zdroju.

Temat przewodni tegorocznego konkursu "Podkarpacki fusion" podniósł poprzeczkę, jednak młodzi adepci sztuki kulinarnej z tematem poradzili sobie doskonale. Konkursowe dania oceniało jury, któremu przewodniczył Marek Łukasiewicz - właściciel firmy GASTRO TEAM oraz szef kuchni restauracji PATIO w Zamku Dzikowskim w Tarnobrzegu. Wraz z nim w jury zasiadali: Robert Pawlik - szef kuchni restauracji MAŁY RZYM w Sandomierzu zarazem przedstawiciel Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Stanisław Zawiślak - szef kuchni restauracji NAD WARKĄ w Mielcu, Artur Florkiewicz - szef kuchni restauracji WERANDA w Mielcu, Aneta Rado - właściciel restauracji NAD WARKĄ w Mielcu, Jakub Meksuła - kucharz w restauracji PATIO w Zamku Dzikowskim w Tarnobrzegu.

Po degustacji i burzliwych obradach jury wydało werdykt. I miejsce przyznano Kamilowi Ciołkowi z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu, który jako przystawkę zaserwował naleśnik szpinakowo-serowy z dorszem, a jako danie główne polędwiczkę wieprzową z jabłkiem i serem pleśniowym z sosem czekoladowo-śliwkowym na puree marchewkowo-dyniowym. II miejsce zajął Paweł Fijałka z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Iwonicza Zdroju za tortino serowe z paluszkami krabowymi i szpinakiem w asyście kremu z awokado i zielonych pomidorów oraz polędwiczkę wieprzową z musem drobiowym, jabłkami i cynamonem podaną na miętowym bobie z paluszkami z cukinii i sosem anansowo-paprykowym. Na podium stanęła też Joanna Wójtowicz z Zespłu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Stalowej Woli. Laureatka III miejsca przygotowała tartaletki ze szpinakiem, łososiem, serem pleśniowym i kurkami, na danie główne polędwiczkę w jabłkach z komosą ryżową.

Jury przyznało też wyróżnienia. Te trafiły do: Przemysława Anioła z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, Przemysława Hajduka z Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu oraz Reginy Bachty z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie.

Nagrody i puchary wręczał zastępca prezydenta Tarnobrzega Józef Motyka oraz dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu Piotr Wałcerz. Prezydent gratulował uczestnikom zaangażowania, umiejętności i kreatywności w tworzeniu dań konkursowych.

Organizatorzy dziękują sponsorom, którzy wsparli organizację konkursu: Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, TB COM Tarnobrzeg, Piekarnia MONIKA D.Wójtowicz, Firma Handlowo-Usługowa Lesław i Danuta Kosior, FHU KIS Kolbuszowa, Przedsiębiorstwo Wielobranżowe KARABELA, Tarnobrzeskie Towarzystwo Budownictwa Społecznego, Spółdzielnia Mieszkaniowa "Siarkowiec", Bartłomiej Biernat Firma Biernat Domex.

Szersza relacja z konkursu, a także przepisy nagrodzonych potraw na najbliższym, świątecznym wydaniu Merkuriusza.

Źródło: UM Tarnobrzeg

(TN)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%