Uczestnicy rywalizacji mieli za zadanie rozwinąć hasło „Gospodyni wie najlepiej”. Członkini Koła Gospodyń Wiejskich "Herbaciarki" z Sulisławic, Beata Machała, uzupełniła je słowami: „jak wykorzystać to, co stworzyła Matka Natura”. Pani Beata przygotowała również potrawy do tego konkursu. Znalazły się one na zdjęciu, które także było poddane ocenie.
– Natura wyposażyła nas w umiejętności, które pozwalają nam na sporządzanie z tego, co nas otacza, wspaniałych potraw, wręcz dzieł sztuki. Wystarczy tylko nasza fantazja i miłość do gotowania. Owoce i warzywa dają bardzo szeroki zakres możliwości. Matka natura jest w stanie nas wyżywić. Trzeba tylko chcieć eksperymentować, wykorzystywać wyobraźnię – powiedziała Beata Machała.
Członkini koła podkreśliła, że przygotowała na konkurs potrawy lekkie, oparte na naturalnych produktach, bezmięsne, za to bogate w owoce i warzywa. Były to dwie tarty. Jedna została zrobiona na cieście kruchym z migdałami, były na nim powidła z mirabelek, owoców nieco już zapomnianych, ale bardzo zdrowych, brzoskwinie oraz naturalna galaretka z miętą. Druga tarta, na cieście ucieranym, była z dodatkiem śliwek. Wśród smakołyków pani Beaty był również sernik z kokosami, francuskie naleśniki z bitą śmietaną i różnymi owocami, praznale, a także bruschetta z oliwą, pomidorami, parmezanem, bazylią, pestkami słonecznika i dyni, czosnkiem oraz zieloną pietruszką.
– Jestem wielką miłośniczką gotowania. Kocham eksperymentować kulinarnie. Moje pomysły się nie kończą. Codziennie wymyślam coś nowego. Uwielbiam naturalne produkty i zioła, zajmuję się bowiem również ziołolecznictwem – podkreśla pani Beata.
Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” to przedsięwzięcie mające na celu szerzeniu dziedzictwa kulinarnego, promowanie zdrowego stylu życia, edukacji ekologicznej oraz pielęgnację polskiej kultury i tradycji.
[ZT]202849[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz