Zamknij

5 ciekawych pomysłów na francuski deser

13:13, 17.02.2023 . Aktualizacja: 13:14, 17.02.2023
Skomentuj

Kuchnia francuska ma piękną i długą tradycję, a najpopularniejszymi daniami, które się z nią kojarzą niewątpliwie są zupa cebulowa, rozmaite quiche czy wołowina po burgundzku. Tym, co wyróżnia kuchnię francuską są także wyjątkowe słodkości – najbardziej znana z nich, czyli crème brûlée jest uwielbiana na całym świecie. Na tym jednak francuskie desery się nie kończą – zobacz, co jeszcze możesz przyrządzić, by zaskoczyć swoich gości.

Ciastko „lawa czekoladowa”

Składniki:

  • 150 g czekolady klasycznej mlecznej E.Wedel,
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 80 g masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Tabliczkę czekolady klasycznej mlecznej E.Wedel rozpuść w kąpieli wodnej wraz z masłem i śmietaną kremówką. Do masy dodaj jajka i całość wymieszaj. Dosyp mąkę i sól, ponownie wymieszaj. Masę przełóż do wysmarowanych masłem i wysypanych kakao naczynek (mogą to być papierowe kokilki). W środek każdego naczynka wciśnij dwie kostki czekolady i wstaw je do lodówki na pół godziny. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 160°C i wstaw masę na 15-20 minut. Upieczone ciastko odstaw na chwilkę do ostygnięcia, po czym wyjmij z kokilek. Żeby było jeszcze bardziej czekoladowe, możesz posypać je kakao oraz płatkami czekolady.

Kakaowe magdalenki

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Uwaga! Do tego przepisu potrzebne ci będą foremki do magdalenek.

Przygotowanie:

Do miski wbij jajka, wsyp cukier i dokładnie zmiksuj. Rozpuść masło. Wciąż miksując, dodawaj po 1 łyżce mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wlej przestudzone masło. Dokładnie wymieszaj całość i wstaw do lodówki na 20 – 60 minut. Masa powinna być nieco gąbczasta.

Piekarnik rozgrzej do 210°C. Nakładaj masę do foremek (ok. ¾ objętości) i piecz około 10 minut. Magdalenki są gotowe, gdy ich brzegi lekko się przypieką, a na środku powstanie charakterystyczna górka. Studź około 10 minut, a następie wyjmuj ciasteczka z foremki.

Czekoladowe clafoutis z owocami

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 20 g masła,
  • 60 g owoców, np. jeżyn, malin, truskawek,
  • 15 mąki pszennej,
  • 30 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 120 ml mleka,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Żaroodporne naczynie o średnicy 12-13 cm posmaruj masłem. Owoce umyj i osusz, a następnie ułóż na dnie naczynia. Jajko wymieszaj z mąką pszenną, cukrem, solą i kakao. W garnuszku podgrzej mleko i jeszcze ciepłe przelej powoli do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj, by nie powstały grudki. Tak przygotowanym ciastem zalej owoce i wstaw naczynie na 40-50 minut do piekarnika.

Klasyczny mus czekoladowy

Składniki:

  • 200 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 80 g masła,
  • 100 ml śmietanki,
  • 4 jajka,
  • 40 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Czekoladę pokruszoną na małe kawałki rozpuść razem z masłem na bardzo małym ogniu. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej,  jednolitej masy. Do lekko przestudzonej masy dodawaj stopniowo żółtka, dokładnie mieszając. Ubij schłodzoną śmietanę kremówkę, a następnie dodaj 20 gramów cukru pudru. Ubitą śmietanę dodaj do przestudzonej czekolady. Ubij na sztywno 4 białka, dodając do nich szczyptę soli i pozostały cukier. Dodaj mieszankę do masy czekoladowej i bardzo delikatnie wymieszaj. Mus przełóż do małych miseczek i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

Galette z rabarbarem i lodami

Składniki na ciasto:

  • 220 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • 140 g zimnego masła,
  • 1 jajko.

Nadzienie z rabarbaru:

  • 500 g rabarbaru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki cukru.

Do podania: lody OH! Wanilia E.Wedel

Przygotowanie ciasta kruchego:

Mąkę, cukier, sól i pokrojone w małą kosteczkę masło umieść w misce. Miksuj przez ok. 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (możesz też zagnieść ciasto rękami). Dodaj jajko i miksuj (albo zagniataj) jeszcze przez chwilę, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w jedną część. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na około 30 minut.

Przygotowanie nadzienia z rabarbaru: 

Rabarbar umyj (ale nie obieraj) i pokrój na 1-2 cm kawałki. Włóż do miski, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 200°C. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy ok. 40 cm. Przełóż na blachę, a na środku ułóż rabarbar pozostawiając ok. 4-5 cm wolnego brzegu. Zawiń ciasto na rabarbar, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor. Podawaj z lodami waniliowymi.

Francuskie crème brûlée z pewnością jest deserem, który najbardziej kojarzy się z kuchnią francuską. Jeśli jednak chcesz przygotować coś mniej oczywistego, a równie pysznego – skorzystaj z powyższych przepisów. Na pewno zaskoczysz swoich gości nie tylko znajomością francuskich deserów, ale przede wszystkim pomysłowością i doskonałym smakiem!

 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%