Kuchnia francuska ma piękną i długą tradycję, a najpopularniejszymi daniami, które się z nią kojarzą niewątpliwie są zupa cebulowa, rozmaite quiche czy wołowina po burgundzku. Tym, co wyróżnia kuchnię francuską są także wyjątkowe słodkości – najbardziej znana z nich, czyli crème brûlée jest uwielbiana na całym świecie. Na tym jednak francuskie desery się nie kończą – zobacz, co jeszcze możesz przyrządzić, by zaskoczyć swoich gości.
Ciastko „lawa czekoladowa”
Składniki:
Przygotowanie:
Tabliczkę czekolady klasycznej mlecznej E.Wedel rozpuść w kąpieli wodnej wraz z masłem i śmietaną kremówką. Do masy dodaj jajka i całość wymieszaj. Dosyp mąkę i sól, ponownie wymieszaj. Masę przełóż do wysmarowanych masłem i wysypanych kakao naczynek (mogą to być papierowe kokilki). W środek każdego naczynka wciśnij dwie kostki czekolady i wstaw je do lodówki na pół godziny. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 160°C i wstaw masę na 15-20 minut. Upieczone ciastko odstaw na chwilkę do ostygnięcia, po czym wyjmij z kokilek. Żeby było jeszcze bardziej czekoladowe, możesz posypać je kakao oraz płatkami czekolady.
Kakaowe magdalenki
Składniki:
Uwaga! Do tego przepisu potrzebne ci będą foremki do magdalenek.
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka, wsyp cukier i dokładnie zmiksuj. Rozpuść masło. Wciąż miksując, dodawaj po 1 łyżce mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wlej przestudzone masło. Dokładnie wymieszaj całość i wstaw do lodówki na 20 – 60 minut. Masa powinna być nieco gąbczasta.
Piekarnik rozgrzej do 210°C. Nakładaj masę do foremek (ok. ¾ objętości) i piecz około 10 minut. Magdalenki są gotowe, gdy ich brzegi lekko się przypieką, a na środku powstanie charakterystyczna górka. Studź około 10 minut, a następie wyjmuj ciasteczka z foremki.
Czekoladowe clafoutis z owocami
Składniki:
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Żaroodporne naczynie o średnicy 12-13 cm posmaruj masłem. Owoce umyj i osusz, a następnie ułóż na dnie naczynia. Jajko wymieszaj z mąką pszenną, cukrem, solą i kakao. W garnuszku podgrzej mleko i jeszcze ciepłe przelej powoli do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj, by nie powstały grudki. Tak przygotowanym ciastem zalej owoce i wstaw naczynie na 40-50 minut do piekarnika.
Klasyczny mus czekoladowy
Składniki:
Przygotowanie:
Czekoladę pokruszoną na małe kawałki rozpuść razem z masłem na bardzo małym ogniu. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Do lekko przestudzonej masy dodawaj stopniowo żółtka, dokładnie mieszając. Ubij schłodzoną śmietanę kremówkę, a następnie dodaj 20 gramów cukru pudru. Ubitą śmietanę dodaj do przestudzonej czekolady. Ubij na sztywno 4 białka, dodając do nich szczyptę soli i pozostały cukier. Dodaj mieszankę do masy czekoladowej i bardzo delikatnie wymieszaj. Mus przełóż do małych miseczek i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Galette z rabarbarem i lodami
Składniki na ciasto:
Nadzienie z rabarbaru:
Do podania: lody OH! Wanilia E.Wedel
Przygotowanie ciasta kruchego:
Mąkę, cukier, sól i pokrojone w małą kosteczkę masło umieść w misce. Miksuj przez ok. 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (możesz też zagnieść ciasto rękami). Dodaj jajko i miksuj (albo zagniataj) jeszcze przez chwilę, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w jedną część. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na około 30 minut.
Przygotowanie nadzienia z rabarbaru:
Rabarbar umyj (ale nie obieraj) i pokrój na 1-2 cm kawałki. Włóż do miski, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 200°C. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy ok. 40 cm. Przełóż na blachę, a na środku ułóż rabarbar pozostawiając ok. 4-5 cm wolnego brzegu. Zawiń ciasto na rabarbar, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor. Podawaj z lodami waniliowymi.
Francuskie crème brûlée z pewnością jest deserem, który najbardziej kojarzy się z kuchnią francuską. Jeśli jednak chcesz przygotować coś mniej oczywistego, a równie pysznego – skorzystaj z powyższych przepisów. Na pewno zaskoczysz swoich gości nie tylko znajomością francuskich deserów, ale przede wszystkim pomysłowością i doskonałym smakiem!
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tyna.info.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz