Sushi to jedno z najsmaczniejszych dań japońskiej kuchni. Znane jest w Kraju Kwitnącej Wiśni od wieków, ale dopiero kilkadziesiąt lat temu stało się bardzo popularne w innych zakątkach świata. Pierwsze wzmianki na temat tej potrawy pochodzą już z 718 r.n.e, choć sushi, które znamy dzisiaj, pochodzi z wieku XVII. Jaka była zatem historia powstania najważniejszego dla kultury japońskiej dania? Zapraszamy do lektury!
Sushi oznacza w języku japońskim “kwaśny ryż” ze względu na fakt, że to właśnie ryż przyprawiony octem ryżowym jest głównym składnikiem tej potrawy. Do przygotowania sushi wykorzystuje się też świeże, surowe ryby, owoce morza, wodorosty, azjatyckie grzyby, dodatki w formie np. omletu tamagoyjaki i nie tylko.
Pierwsze wzmianki o sushi pochodzą sprzed ponad 1300 lat, choć najpewniej potrawa ta była znana już wcześniej także w Chinach. To jednak Japończycy zdołali opracować nowe metody konserwacji ryb. Początkowo bowiem, rybę umieszczano w ryżu i wyjmowane ze specjalnego naczynia nawet po kilku miesiącach. Z czasem jednak wymyślono nowe i sprawniejsze metody fermentacji.
W XVII wieku odkryto, że rybę można zakwasić octem, dzięki czemu była ona gotowa do spożycia w zaledwie kilkanaście godzin. Sushi jednak wciąż było znane wyłącznie w niektórych częściach Azji, a do Europy dotarło dopiero 200 lat później, choć nie od razu podbiło ono żołądki tamtejszych ludzi.
Pod koniec XIX wieku wyodrębniły się dwie szkoły przygotowywania sushi. Jedna z nich wykorzystywała przyprawiony ryż i szereg dodatków, które można było swobodnie modyfikować — stąd wywodzą się m.in. futomaki. Druga zaś stanowiła ręcznie formowane porcje ryżu wraz z kawałkiem ryby, czyli nigiri (do tego rodzaju sushi zaliczamy m.in. hosomaki i temaki).
Więcej dowiesz się na: https://sushifoodfactor.pl/
W drugiej połowie XX wieku sushi stopniowo zyskiwało na popularności także w Stanach Zjednoczonych. Pod koniec lat 70’ w Los Angeles wymyślono wówczas zupełnie nową odsłonę sushi, czyli california maki. Były to rolki z paluszkiem krabowym, awokado i ogórkiem — dostosowane pod gusta smakowe Amerykanów. Danie to okazało się prawdziwym hitem, a obecnie zamówimy je w praktycznie każdej restauracji sushi. Znajdziemy je też wybranych sklepach detalicznych.
Sushi na przestrzeni wieków ewoluowało w zupełnie nowe wariacje smakowe. Coraz częściej można spotkać np. sushi z mięsem z kaczki czy słodkie sushi z owocami i czekoladą. Warto też pamiętać, że danie to powinno się jeść w odpowiedni sposób — pojedynczą porcję niemal zawsze wkładamy w całości do ust (nie dzielimy jej na mniejsze kawałki).
Tradycyjne sushi to wciąż klasyczne połączenie wodorostów, ryby i ryżu. Najstarsza z form tej potrawy przygotowywana jest ze specjalnej ryby, którą konserwuje się w soli, a później trzyma w fermentowanym ryżu. Z oczywistych względów spróbowanie takiej formy sushi nie jest wcale łatwe, a obecnie oferują ją tylko nieliczne restauracje na świecie.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tyna.info.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz