[FOTORELACJA]4072[/FOTORELACJA]
Przygotowanie świątecznego stołu to swego rodzaju test dla uczniów, który podsumowuje lekcję na temat przyrządzania tradycyjnych wielkanocnych potraw, a także na temat tego, jak do wielkanocnej kuchni przemycić trochę nowoczesności.
- Staramy się łączyć tradycję, także tą, którą młodzież wynosi z domu, z nowoczesnymi trendami. Dziś nasi uczniowie dostali w wielu kwestiachwolną rękę. Piekli baby według własnych przepisów i przygotowywali nadziewane jajka według własnych koncepcji. A więc nie tylko tradycyjne - z pieczarkami czy z szynką, ale także nadziewane serem pleśniowym, suszonymi pomidorami, łososiem. Młodzież testuje tutaj swoje pomysły, a następnie często przenosi je na rodzinny grunt. I to mamy czy babcie uczą się nowych smaków od dzieci i wnuków - mówi Małgorzata Stefaniak, nauczycielka w Zespole Szkół numer 1 w Tarnobrzegu.
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych to szkoła, która przygotowuje nie tylko do pracy w kuchni, ale kompleksowo do pracy w gastronomii.
[ZT]201939[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz