Zamknij

Świąteczne stoły w wykonaniu uczniów tarnobrzeskiej "Prymasówki". Tak się łączy wielkanocną tradycję z nowoczesnością [FOTO]

20:48, 05.04.2023 Aktualizacja: 15:06, 08.04.2023
Skomentuj

W środę w tarnobrzeskiej "Prymasówce", czyli Zespole Szkół numer 1, zorganizowano pokazowe śniadanie wielkanocne. Potrawy, których można było podczas niego posmakować, przygotowali uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

[FOTORELACJA]4072[/FOTORELACJA]

Przygotowanie świątecznego stołu to swego rodzaju test dla uczniów, który podsumowuje lekcję na temat przyrządzania tradycyjnych wielkanocnych potraw, a także na temat tego, jak do wielkanocnej kuchni przemycić trochę nowoczesności. 

- Staramy się łączyć tradycję, także tą, którą młodzież wynosi z domu, z nowoczesnymi trendami. Dziś nasi uczniowie dostali w wielu kwestiachwolną rękę. Piekli baby według własnych przepisów i przygotowywali nadziewane jajka według własnych koncepcji. A więc nie tylko tradycyjne - z pieczarkami czy z szynką, ale także nadziewane serem pleśniowym, suszonymi pomidorami, łososiem. Młodzież testuje tutaj swoje pomysły, a następnie często przenosi je na rodzinny grunt. I to mamy czy babcie uczą się nowych smaków od dzieci i wnuków - mówi Małgorzata Stefaniak, nauczycielka w Zespole Szkół numer 1 w Tarnobrzegu. 

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych to szkoła, która przygotowuje nie tylko do pracy w kuchni, ale kompleksowo do pracy w gastronomii. 

[ZT]201939[/ZT]

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%