[FOTORELACJA]10104[/FOTORELACJA]
Fasola „Piękny Jaś” z Wrzaw to wyjątkowa odmiana tej fasoli tycznej, charakteryzująca się dużymi, białymi, nerkowatymi i lekko spłaszczonymi nasionami. Dzięki specyficznym warunkom klimatycznym i glebowym, wrzawska fasola ma delikatny smak, słodkawy posmak, cienką skórkę i krótki czas gotowania. Ma poświadczaną oficjalnym certyfikatem unijnym Chronioną Nazwę Pochodzenia.
Święto „W widłach Wisły i Sanu”, rozpoczynające fasolowe zbiory, organizowane jest nieprzerwanie od 1993 roku.
Podczas tegorocznej imprezy nie zabrakło atrakcji przygotowanych z myślą o uczestnikach w każdym wieku..
Były oczywiście serwowane gościom najróżniejsze potrawy z fasoli przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Wrzawianki” i stowarzyszenie „Razem dla Wrzaw”.
Nie zabrakło też gotowania przez szefów kuchni pod kierownictwem Marka Łukasiewicza 100-litrowego gara zupy fasolowej, a potem poczęstunku przygotowaną w ten sposób potrawą.
Rozegrany został bieg „Fasolowym szlakiem”, a jego uczestnicy zostali uhonorowani pucharami i medalami.
Były stoiska podkarpackich instytucji związanych z rolnictwem, Powiatowego Urzędu Pracy w Tarnobrzegu, a także firm zajmujących się produkcją sprzętu rolniczego i nawozów.
Dla gości, którzy licznie odwiedzili fasolowe święto przygotowano także strefę gastronomiczną i dmuchańce dla dzieci.
Imprezie towarzyszyła część artystyczna – występy podopiecznych Domu Kultury we Wrzawach, a także gwiazd – Beathris, Dystans i Renaty Dąbkowskiej.
Finałem fasolowego święta była potańcówka z zespołem FAX.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tyna.info.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz