Zamknij

Po raz kolejny będą piec szczodraki na cel charytatywny

14:25, 30.12.2019 KR Aktualizacja: 14:25, 30.12.2019
Skomentuj

Szczodraki - to od 6 lat nieodłączny element Orszaku Trzech Króli w Tarnobrzegu. Wypiekane są przez Stowarzyszenie Dolina Smaku. Rok temu społecznicy przygotowali 2,5 tysiąca bułeczek, dzięki którym pozyskano ponad 5 tysięcy złotych dla niepełnosprawnych braci Piotra i Karola Rzepeckich. Podczas nadchodzącej edycji akcji wolontariusze chcą pobić ten rekord.

- Już po raz siódmy, w nocy z 5 na 6 stycznia 2020 r. będziemy wypiekać szczodraki, czyli bułeczki przynoszące szczęście i noworoczną pomyślność - mówi Monika Zając, prezes Stowarzyszenia Dolina Smaku w Tarnobrzegu. - Tradycyjnie, całkowity dochód z ich sprzedaży przeznaczymy na cel charytatywny. Zakładamy, że podczas tej edycji, upieczemy około 3000 szczodraków. Udać nam się to może jednak tylko z pomocą ludzi dobrej woli, którzy wspomogą nas produktami.

Z obliczeń ekipy Stowarzyszenia Dolina Smaku wynika, że do pobicia rekordu potrzeba minimum 200 kg mąki i proporcjonalnie dużo reszty produktów, czyli: cukru, masła, margaryny, drożdży, kakao, cynamonu, kminku, ziół prowansalskich, maku, mleka, soli i czekolad.

- Zawsze mogliśmy liczyć na wsparcie nas produktami i mamy nadzieję, że w tym roku sympatycy tej akcji także nas nie zawiodą. Szczodraki to akcja, w którą z roku na rok angażują się nowe osoby, które dostarczają nam produkty lub pomagają w ich zakupie. Przekonaliśmy się już nieraz, że dobro powraca i wierzymy, że do tych wszystkich, którzy wspierają naszą akcję też ono powróci - dodaje Monika Zając.

W tym roku po raz pierwszy szczodarki będą pieczone w Restauracji Kameleon, której właściciele państwo Adrianna i Marek Piotrowscy zaoferowali swoją profesjonalną kuchnię i piece, o które zawsze były marzeniem organizatorów. Podczas siódmej edycji akcji dochód ze sprzedaży szczodraków zostanie przeznaczony na rzecz braci Rzepeckich oraz drugiej potrzebującej rodziny.

Produkty potrzebne do wypieku szczodraków można przynosić w dniach: 30-31 grudnia oraz 2-3 stycznia od godz. 8.00 do 15.00 pod adres: Tarnobrzeg, ul. Moniuszki 6B pok. 105 (budynek za SPOŁECZNĄ AKADEMIĄ NAUK) tel. kontaktowy - 509 829 096 lub w inne dogodne miejsce po ustaleniu z członkami Stowarzyszenia Dolina Smaku.

Fot. Bogdan Myśliwiec

(KR)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%