Zamknij

Oszczędne pieczenie, czyli jak ograniczyć zużycie prądu przez piekarnik?

. + 12:53, 09.03.2023 Aktualizacja: 12:54, 09.03.2023
Skomentuj

Piekarnik elektryczny to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni. Jest on bowiem niezwykle funkcjonalny i pozwala na przygotowanie wielu wspaniałych potraw i deserów. Jednak pieczenie w piekarniku często generuje dość wysokie koszty. Sprawdźmy więc, jak ograniczyć zużycie prądu przez piekarnik.

Dobry piekarnik to podstawa!

Jednym z głównych powodów wysokiego zużycia prądu przy pieczeniu w piekarniku jest po prostu samo urządzenie. W większości przypadków, starsze piekarniki nie są bowiem energooszczędne, a wręcz przeciwnie - pobierają bardzo dużo energii. Przy takim sprzęcie ograniczenie zużycia prądu będzie sprawą dość problematyczną, a przede wszystkim, nieefektywną. Jakichkolwiek tu sposobów na oszczędność nie wybierzemy, to i tak nie zaoszczędzi się zbyt wiele. Można próbować piec jednocześnie kilka potraw, ale to nie zawsze możliwe. 

Rodzaj piekarnika to podstawa, dlatego też, jeśli zależy nam na ograniczeniu zużycia prądu, wymieńmy urządzenie na nowe. Mimo większej inwestycji na początek, niezwykle się to opłaci - szczególnie, jeśli mamy w zwyczaju piec dość często. Nowoczesne piekarniki, dzięki zastosowaniu najnowszych technologii, są energooszczędne. Dzięki temu, używając ich, nie musimy przejmować się rachunkami za energię elektryczną. 

Piekarniki parowe - dlaczego to najlepszy wybór? 

Obecnie na rynku znajdziemy wiele rodzajów piekarników. Jednak niektóre z nich rekomendowane są znacznie częściej, niż inne. Tak jest właśnie w przypadku piekarników parowych. I dzieje się tak nie tylko ze względu na liczne możliwości związane z samym pieczeniem, ale właśnie w związku z tym, że zapewniają one naprawdę sporą oszczędność, jeśli chodzi o zużycie prądu. 

Co takiego mają w sobie piekarniki parowe, że pieczenie w nich pobiera mniej energii elektrycznej? Okazuje się, że to wszystko dzięki systemowi pary. Parująca woda przenosi bowiem ciepło dużo łatwiej, niż samo gorące powietrze. Dzięki temu, czas pieczenia w parze, po osiągnięciu żądanej temperatury, jest nawet o 20% krótszy. Właśnie dlatego, jest to najlepszy sposób na energooszczędne pieczenie. 

Piekarnik parowy - inne zalety

Czy prócz oszczędności, jest jeszcze jakiś inny powód, dla którego warto wymienić zwykły elektryczny, czy też piekarnik gazowy, właśnie na urządzenie parowe? Okazuje się, że jest ich nawet całkiem sporo. Pierwszym, i dla wielu najważniejszym, jest to, że takie piekarnik elektryczny parowy pozwala na przyrządzenie naprawdę pysznych potraw. Para użyta podczas pieczenia sprawia bowiem, że dania są niezwykle soczyste, pełne wspaniałego smaku, a co najistotniejsze, nigdy nie przypalone. Taki piekarnik jest idealny zarówno do pieczenia mięsa, jak i zapiekanek, ciast i innych dań. 

Kolejna sprawa, to czyszczenie piekarnika. Parowe urządzenie wnosi tę czynność na zupełnie inny poziom. Czyszczenie piekarnika parowe jest niebywale proste. Dzięki parze, w ogóle nie powstają żadne przypalenia, a nawet, jeśli powierzchnia się ubrudzi, to wszystko można z łatwością zetrzeć. 

Jaki piekarnik parowy wybrać? Na co zwrócić uwagę? 

Piekarniki parowe dostępne są w wielu różnych wariantach. Nie wszystkie modele są równie dobre, dlatego też decydując się na zakup takiego urządzenia, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. To pozwoli nam znaleźć dla siebie idealny piekarnik, który zapewni nie tylko maksymalną oszczędność, ale i komfort użytkowania. 

Budowa i rozmiar 

Piekarnik musi przede wszystkim pasować do kuchni. Dlatego też rozmiar jest tu kluczowy. Dotyczy to szczególnie piekarników do zabudowy. Zawsze należy dokładnie sprawdzać wymiary, ponieważ tu liczy się dosłownie każdy centymetr. 

Warto zwrócić uwagę na obsługę piekarnika oraz jej funkcjonalność. Dotykowy panel mają już właściwie wszystkie piekarniki Electrolux. Jeśli zaś chodzi o lementy premium, to na pewno należą do nich funkcje, takie jak automatyczne otwieranie drzwi, czy chowane pokrętła.

Istotna jest także budowa wewnętrzna. Dotyczy to między innymi ilości półek i dostępnych blach. Niektóre urządzenia parowe mają też możliwość podziału komory piekarnika. To fantastyczne rozwiązanie, jeśli zwykle nie wykorzystujemy całej wolnej przestrzeni pieca.  

Najważniejsze parametry 

Jeśli chodzi o konkretne parametry, to prócz takich jak choćby moc, czy też zakres temperatury, koniecznie sprawdźmy klasę energetyczną urządzenia. To właśnie to oznaczenie informuje nas o energooszczędności urządzenia. Najlepszym wyborem będą przede wszystkim piekarniki Electrolux klasy A++ oraz A+++. 

W przypadku nowoczesnych urządzeń nie musimy martwić się kwestiami, takimi jak zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu. Warto jednak sprawdzić chłodzenie obudowy.

Czyszczenie piekarnika

Samoczyszczenie to funkcja, którą zapewnia większość piekarników najnowszej generacji. Jeśli chodzi o skuteczne poziomy czyszczenie piekarnika parowe jest niezwykle efektywne i można stosować je samodzielnie. Jednak niektóre sprzęty mają także dodatkowe poziomy czyszczenie piekarnika pyrolityczne i katalityczne. Warto więc zwrócić na to uwagę przy wyborze urządzenia. 

 

Artykuł powstał w ramach współpracy z marką Electrolux

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%