Zamknij

Jak ozdobić tort aby wyglądał widowiskowo?

. + 14:53, 28.03.2023 Aktualizacja: 08:58, 29.03.2023
Skomentuj

Torty to jedne z najelegantszych i najbardziej zjawiskowych wypieków. Serwowane są głównie na wystawnych przyjęciach i różnorodnych uroczystościach. Podawane są m.in. na weselach, urodzinach i innych oficjalnych jubileuszach. Zachwycają nie tylko smakiem, ale również swoją niezwykłą estetyką. Jeśli zastanawiasz się, jak efektownie ozdobić tort oraz jaką wybrać posypkę na tort, ile jej użyć i jak ją stosować, to koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią artykułu.

Jak ozdobić tort, aby zachwycał swoją estetyką?

Torty to wypieki, które goszczą niemal na wszystkich przyjęciach urodzinowych i weselach. Stanowią one zarówno pyszny przysmak, jak i dekorację. Najczęściej składają się z ciasta biszkoptowego przekładanego masą. Dodatkowo są bogato zdobione różnorodnymi dodatkami, m.in. posypkami smakowymi. Jeśli chcesz przygotować tort zachwycający zarówno smakiem, jak i wyglądem, wykorzystaj jedną z poniższych propozycji dekorowania tego rodzaju wypieków.

Ozdabianie tortu owocami

Jeśli chcesz efektownie ozdobić tort, sięgnij po świeże owoce. Świetnie sprawdzą się m.in. truskawki, borówki, maliny, jeżyny, wiśnie, czereśnie, kiwi i pomarańcze. Na wypieku doskonale będą prezentowały się również brzoskwinie, ananasy, mandarynki i winogrona. Jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców, sięgnij po te z puszki lub liofilizowane. Owoce możesz umieścić zarówno na górnej części tortu, jak i po bokach. Pamiętaj, że te elementy dekoracji świetnie komponują się również z innymi ozdobami np. jadalnymi kwiatami, słodyczami i miętą.

Dekorowanie tortu jadalnymi kwiatami

W ostatnim czasie coraz więcej osób ozdabia wypieki jadalnymi kwiatami. Nie ma co się dziwić! Prezentują się one pięknie zarówno na tortach klasycznych, jak i tych nowoczesnych, rustykalnych i utrzymanych w stylu leśnym. Jadalne kwiaty używane są do dekorowania wypieków weselnych, a także urodzinowych, jubileuszowych i imieninowych. Najczęściej wykorzystywane są bratki, piwonie, goździki i fiołki. W cukiernictwie bardzo popularne są również suszone kwiaty bzu, słoneczników, pomarańczy, jaśminów i wrzosów.

Ozdabianie tortu posypką

Jedną z najpopularniejszych metod ozdabiania wypieków jest wykorzystanie posypek smakowych na tort. Dzięki nim można szybko i w łatwy sposób stworzyć efektowną dekorację. W sprzedaży dostępne są posypki na tort w bardzo wielu wariantach. Dużą popularnością cieszą się perełki, maczki, konfetti i pałeczki cukrowe. Świetnymi opiniami cieszy się także posypka waflowa na tort. Jak stosować tego rodzaju dekoracje? Otóż możesz ozdobić nimi wyłącznie wierzch wypieku lub boki, bądź posypać nimi cały tort. Wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji.

Dekorowanie tortu przy pomocy kremu

Kolejnym sposobem na efektowne udekorowanie tortu jest zastosowanie kremu. Bardzo polecany jest krem maślany, który jest łatwy do przygotowania i pozwala stworzyć świetne dekoracje. Aby ozdobić nim wypiek, wystarczy sięgnąć po rękaw cukierniczy z końcówkami i stworzyć przy ich pomocy kremowe rozetki. Tort możesz udekorować w całości rozetkami w jednakowym rozmiarze. Efekt będzie fenomenalny!

Dekoracje na tort z masy cukrowej

Ciekawe ozdoby na tort możesz stworzyć z masy cukrowej, zwanej również fondantem lub lukrem plastycznym. Z masy tej masz szansę przygotować m.in. różnorodne figurki i cukrowe kwiaty. Możesz nią pokryć również cały wypiek. Konsystencją przypomina ona plastelinę, dlatego doskonale nadaje się do tworzenia małych rzeźb na torty.

Ozdabianie tortu przy pomocy gotowych słodyczy

W ostatnich latach bardzo modne jest również ozdabianie tortów gotowymi słodyczami. Możesz w tym celu użyć np. żelki, cukierki, praliny, czekoladę, makaroniki, czy wafelki. Dużym powodzeniem cieszą się również gotowe czekoladowe figurki nawiązujące do pasji i zainteresowań solenizanta np. paletki do tenisa z czekolady lub aparat fotograficzny. Jest to bardzo prosty sposób na szybkie udekorowanie wypieku. Wystarczy, że ułożysz słodycze na wierzchu tortu, a uzyskasz rewelacyjny efekt, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Dla otrzymania jeszcze lepszego rezultatu możesz połączyć słodycze z jadalnymi kwiatami lub owocami. Wystarczy odrobina kreatywności, aby stworzyć cukiernicze dzieło sztuki!

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%