Espresso jest jednym z najczęściej wybieranych naparów. Słynna mała czarna podbiła serca miłośników mocnej kawy, która najlepiej stawia na nogi, gdy tylko spadnie poziom energii. Aby jednak napój był wyjątkowo smaczny, kluczowy jest zarówno wybór odpowiednich ziaren, jak i sposób parzenia. Przyjrzyjmy się dziś technice.
Mistrzami w przyrządzaniu espresso są oczywiście Włosi. Ich kawa jest bardzo specyficzna, a jej smak intensywny. Tym, czego potrzebujesz do jej przygotowania, jest ekspres ciśnieniowy oraz świeżo palone ziarna kawy. Pierwszym krokiem powinno być zmielenie ziaren w młynku. Bardzo ważne jest, by wykonać to tuż przed parzeniem, wówczas ich aromat jest najlepszy.
Na 7g ziaren należy użyć 14 ml wody, czyli proporcja 1:2. Woda powinna być naprawdę dobra i odpowiednio zmineralizowana. Jej optymalna temperatura to 90ºC. Puść ją pod ciśnieniem 9 bar, z czasem ekstrakcji do 30 sekund. Warto tu mieć na uwadze, że ta dziewiątka nie jest jedynym dobrym rozwiązaniem. Niektóre gatunki kaw mogą wyjść słodsze przy znacznie niższym ciśnieniu. Polecamy eksperymentować.
Pamiętaj, że powyższy sposób obejmuje parzenie klasycznego espresso. Wśród dostępnych rodzajów możesz się również pokusić o:
espresso doppio - robi się dokładnie tak samo, mnożąc wszystkie składniki razy dwa,
espresso lungo - słabszy napar z podwójną ilością wody,
espresso ristretto - mocniejsza kawa z połową porcji wody,
espresso macchiato - subtelnie muśnięte spienionym mlekiem.
W przypadku braku ekspresu ciśnieniowego całkiem dobre espresso można przyrządzić również za pomocą kawiarki.
Kolejną bardzo ważną kwestią jest sposób podania espresso. Choć jest to niewielka ilość napoju, jego picu towarzyszy pewien rytuał. Espresso podajemy w małych filiżankach o pojemności ok. 70 ml. Do tego zawsze należy podać szklankę wody, która posłuży do przepłukania ust. Dla niektórych może być zaskoczeniem, że płuczemy je przed kawą, nie po. Ma to służyć maksymalizacji doznań smakowych. Do kawy espresso niektórzy dodają cukier, śmietankę lub odrobinę alkoholu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz