Urządzasz pierwszy lokal gastronomiczny i zastanawiasz się, na co zwrócić uwagę przy wyborze wyposażenia gastronomicznego? A może przeprowadzasz remont restauracji lub jadłodajni i chcesz obniżyć koszty zużycia energii? Bardzo ważna jest energooszczędność wybranych urządzeń. Od tego parametru zależy, jak dużo prądu będzie pobierało Twoje wyposażenie i jak wysokie rachunki zapłacisz. Dowiedz się więcej.
Zakup wyposażenia gastronomicznego to jeden z większych wydatków podczas otwierania lokalu. Jednak comiesięczne rachunki również mogą znacząco obciążyć firmowy budżet. Dlatego podczas urządzania restauracji czy innego obiektu zwróć uwagę na energooszczędność. Ona jest oznaczona specjalnymi klasami od A+++ do G, przy czym urządzenia klasy A+++ zużywają najmniej energii, a modele klasy G najwięcej. A zatem im "wyższa" nota wybranego wyposażenia, tym mniejsze zużycie prądu, a w związku z tym, niższe rachunki.
Warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na klasę energetyczną, ale także na inne parametry artykułów gastronomicznych. Istotne jest także to:
Dobrym pomysłem jest również zakup modeli pieców, które mają szeroki zakres regulacji temperatury oraz kilka oddzielnych komór. Dzięki temu nie trzeba będzie marnować energii na nagrzanie całego wnętrza. Podobna zasada dotyczy chłodziarek. Postaw na wyposażenie gastronomiczne Kraków, które ma kilka komór, aby nie schładzać całości, a tylko część urządzenia. To sprytne rozwiązanie pozwala zaoszczędzić sporo prądu!
Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga umiejętności dobrego planowania i przewidywania przyszłości. Zakup odpowiednich urządzeń energooszczędnych zdecydowanie zalicza się do wspomnianych umiejętności. Dlatego nie czekaj. Sprawdź dostępne modele profesjonalnych marek i zacznij oszczędzać w biznesie.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz