Zamknij

Energooszczędność w gastronomii: jakie urządzenia wybrać, aby oszczędzać na rachunkach?

11:18, 29.11.2024 . Aktualizacja: 11:19, 29.11.2024
Skomentuj

Urządzasz pierwszy lokal gastronomiczny i zastanawiasz się, na co zwrócić uwagę przy wyborze wyposażenia gastronomicznego? A może przeprowadzasz remont restauracji lub jadłodajni i chcesz obniżyć koszty zużycia energii? Bardzo ważna jest energooszczędność wybranych urządzeń. Od tego parametru zależy, jak dużo prądu będzie pobierało Twoje wyposażenie i jak wysokie rachunki zapłacisz. Dowiedz się więcej.

Energooszczędne wyposażenie kuchni gastronomicznej — na to zwróć uwagę!

Zakup wyposażenia gastronomicznego to jeden z większych wydatków podczas otwierania lokalu. Jednak comiesięczne rachunki również mogą znacząco obciążyć firmowy budżet. Dlatego podczas urządzania restauracji czy innego obiektu zwróć uwagę na energooszczędność. Ona jest oznaczona specjalnymi klasami od A+++ do G, przy czym urządzenia klasy A+++ zużywają najmniej energii, a modele klasy G najwięcej. A zatem im "wyższa" nota wybranego wyposażenia, tym mniejsze zużycie prądu, a w związku z tym, niższe rachunki.

Warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na klasę energetyczną, ale także na inne parametry artykułów gastronomicznych. Istotne jest także to:

  • jak szybko urządzenia się nagrzewają — to ma znaczenie w przypadku pieców, płyt i innych urządzeń grzewczych. Im szybciej osiągną wymaganą temperaturę, tym krótsza ich praca. To z kolei przekłada się na niższe zużycie prądu;
  • z jakich materiałów jest wykonane wyposażenie — dobrej klasy wyposażenie kuchni gastronomicznej jest zrobione z porządnej stali nierdzewnej, nie psuje się zbyt szybko i przez długi czas działa w pełni swoich możliwości. Dzięki temu zużywają tylko tyle prądu, ile potrzebują. Nie ma ryzyka, że coś się uszkodzi i urządzenie nagle będzie pobierać więcej energii, niż powinno. Dlatego też warto wybierać profesjonalne wyposażenie gastronomii. Kraków to miejsce, gdzie znajdziesz np. firmę Iguana, które oferuje wspomniane urządzenia.

Dobrym pomysłem jest również zakup modeli pieców, które mają szeroki zakres regulacji temperatury oraz kilka oddzielnych komór. Dzięki temu nie trzeba będzie marnować energii na nagrzanie całego wnętrza. Podobna zasada dotyczy chłodziarek. Postaw na wyposażenie gastronomiczne Kraków, które ma kilka komór, aby nie schładzać całości, a tylko część urządzenia. To sprytne rozwiązanie pozwala zaoszczędzić sporo prądu!

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga umiejętności dobrego planowania i przewidywania przyszłości. Zakup odpowiednich urządzeń energooszczędnych zdecydowanie zalicza się do wspomnianych umiejętności. Dlatego nie czekaj. Sprawdź dostępne modele profesjonalnych marek i zacznij oszczędzać w biznesie.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%