Zamknij

Browar Tarnobrzeg inwestuje. Będzie jednym z największych browarów rzemieślniczych w kraju!

16:43, 18.12.2022 Aktualizacja: 09:25, 21.12.2022
Skomentuj

Browar Tarnobrzeg rozpoczął realizację dużej inwestycji. Po jej zakończeniu znajdzie się on w czołówce polskich browarów rzemieślniczych pod względem nowoczesnej technologii oraz możliwości produkcyjnych. Poniżej możecie zobaczyć zdjęcia z pierwszych prac.

[FOTORELACJA]3663[/FOTORELACJA]

„Niezmiernie miło nam poinformować, że stajecie się oto świadkami znaczącej inwestycji, jaką jest remont budynku i stworzenie powtórnie od podstaw nowego, wielokrotnie większego i znacznie bardziej zaawansowanego technologicznie browaru w miejscu obecnej instalacji” – czytamy w informacji prasowej.

Browar Tarnobrzeg powstał w 2017 roku dzięki ogromnej dawce pasji, marzeń i determinacji trzech młodych przedsiębiorców: Michała Wójcika, Rafała Ruszkiewicza i Kamila Burdzy. Premiera jego działalności miała miejsce dwa lata później. Pierwsze, próbne warzenie piwa odbyło się w dniu 5kwietnia 2019 r., natomiast oficjalne otwarcie browaru nastąpiło 2 sierpnia 2019 roku - w Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara.

Linia produkcyjna znajduje się w miejscu zbudowanego w 1860 roku Browaru Parowego Hrabiego Zdzisława Tarnowskiego. Zbiorniki fermentacyjne oraz linia do rozlewu piwa zostały umiejscowione w piwnicach dawnego browaru, w których odbywała się fermentacja piwa w otwartych kadziach.

Przyjęcie browaru na rynku lokalnym było bardziej niż pozytywne. Pierwsza partia piw została wyprzedana w niecały tydzień. Kolejne miesiące upływały na staraniach, aby zaspokoić popyt okolicznych sklepów i restauracji. Pomimo przeciwności losu takich jak wprowadzony w marcu2020 lockdown, bardzo szybko okazało się, że moce produkcyjne browaru wystarczą tylko na realizację potrzeb konsumentów znajdujących się wokół przysłowiowego komina. W związku z faktem, że piwa zaczęło brakować, zaczęto mocno rozważać rozbudowę obecnej instalacji, która nabierała sensu pod względem ekonomicznym.

Tak narodził się pomysł otwarcia nowego browaru - kompletnej wymiany istniejącej linii produkcyjnej, która miała pozwolić na warzenie znacznie większych ilości piwa o znacząco wyższej jakości i zoptymalizowanych datach minimalnej trwałości. Nowa technologia miała również umożliwić wprowadzenie na rynek nowych innowacyjnych produktów.

Oprócz bardzo istotnych aspektów produkcyjnych, inwestycja miała również objąć rewitalizację pomieszczeń lochów starego browaru, poprzez usunięcie zbędnego tynku i odsłonięcie i wyeksponowanie starych, monumentalnych murów zbudowanych z cegły i ogromnych bloków kamienia.

Właścicielom browaru udało się pozyskać finansowanie z funduszy europejskich w wysokości aż 70% wartości potrzebnej inwestycji. Prace związane z jej realizację rozpoczęły się 1 grudnia 2022.

„Jesteśmy obecnie na etapie prac budowlanych związanych z oczyszczeniem i zabezpieczeniem starych murów, naszym oczom wyłoniła się piękna stara cegła i kamień z XIX wieku, co dodało nam jeszcze większej motywacji do dalszej pracy” – piszą właściciele Browaru Tarnobrzeg.

W nowym browarze będzie działać to w pełni zautomatyzowana warzelnia o pojemności 30hl pozwalająca na uwarzenie 4 warek na dobę. Połączona będzie ze zbiornikami fermentacyjno leżakowymi o pojemnościach 30hl (22 zbiorniki) i 60 hl (10 zbiorników).

W skład linii technologicznej wejdą również:

• Pasteryzator przepływowy, który pozwoli zoptymalizować stabilność przechowywania produkowanych piw.

• System odtleniania wody, dzięki któremu ograniczymy ilość rozpuszczonego tlenu w gotowym piwie, a co przełoży się na zachowanie jego wysokiej jakości.

• Jakościowy (o niskim natlenieniu gotowego piwa) system rozlewu do butelek szklanych o pojemności 500 i 300 ml.

• System separacji wirowej gotowego piwa, który zredukuje ilość chmielowego i drożdżowego zmętnienia.

• Moduł dealkoholizacji piwa metodą próżniową, dzięki któremu będziemy w stanie dostarczyć wysokiej jakości i piwo bezalkoholowe nie tracące walorów smakowych.

Całość pozwoli na produkcję najwyższej jakości piw w wolumenie 15 000 – 20 000 hl rocznie i uplasuje tutejszy browar w czołówce polskich browarów rzemieślniczych pod względem nowoczesnej technologii oraz możliwości produkcyjnych.

Nowe moce produkcyjne pozwolą również na wsparcie małych browarów, którym. Pozwoli im to na optymalizację kosztów, przebicie sufitu wydajności własnego sprzętu oraz dostępu do zaawansowanej technologii umożliwiającej m.in. pasteryzację czy też dealkoholizację piwa.

„Przed nami szalony okres, przez który zapewne znacząco zwiększy się liczba siwych włosów na głowie ;-), ogrom pracy i zaangażowanie któremu chcemy się poświęcić w 100 procentach. Cóż, Trzymajcie za nas kciuki” – piszą tarnobrzescy browarnicy.

[ZT]200292[/ZT]

 

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tyna.info.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%