W stwierdzeniu tym nie ma cienia przesady i jest tak od setek lat. Jednak w tym, że o szydłowskiej śliwce dowiedziała się nie tylko cała Polska, ale i duża część świata, wielka zasługa Agnieszki Baxter i jej męża Gavina Baxtera.
To oni stoją za działalnością Śliwkowego Butiku, za Festiwalem Natury "Kwitnący Szydłów" i za świeżo uruchomionym Bistro Coffee and Wine Bar Stary Ratusz w Szydłowie.
- Śliwki to smaki mojego dzieciństwa. Gdy wróciłam tu z mężem, odkryłam Szydłów na nowo. Postanowiliśmy zadbać, by szydłowską śliwkę poznali wszyscy - mówi Agnieszka Baxter.
Sztandarowym produktem Butiku jest "Szydłowianka" - czekoladowa pralina z suszoną śliwką. Recepturę smakołyku wymyślił Gavin Baxter, wieloletni szef kuchni w renomowanych restauracjach i na luksusowych statkach.
Oferta Butiku Śliwkowego to jednak nie tylko najróżniejsze rodzaje śliwek w czekoladzie. To także cała gama innych produktów. O ile powidła śliwkowe w najróżniejszych wariantach nie budzą zdziwienia, podobnie jak szeroka gama suszonych śliwek, to ketchup śliwkowy czy śliwka w occie z cynamonem, mogą już budzić zdziwienie. A to nie wszystko! Jest jeszcze gęsty sos śliwkowy chutney z imbirem i chilli i wiele innych rarytasów.
- Śliwka jest uznawana za tzw. super food, o najwyższych wartościach odżywczych i zdrowotnych. Na jej bazie tworzymy produkty będące twistem trendów nowoczesnej kuchni z tradycją. Mąż lubi eksperymentować, stąd takie niecodzienne połączenia - zdradza A. Baxter.
Dzięki inicjatywie Agnieszki Baxter i jej męża, w browarze w Kurozwękach warzone jest śliwkowe piwo, Butik Śliwkowy oferuje również śliwkowy miód pitny, śliwkę w winie, a także klasyczną, wytworzoną z najlepszych owoców śliwowicę. Kolejnym hitem są lody śliwkowe.
- Na każdym naszym produkcie jest zaproszenie do odwiedzenia Szydłowa. Chcemy rozsławić to miejsce na cały świat. Po reakcjach ludzi, którzy nas odwiedzają, myślę, że jesteśmy na dobrej drodze - nie kryje zadowolenia Agnieszka Baxter.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz