Mimo mało sprzyjającej aury, już od południa trwała prezentacja stoisk wystawców z lasowiackim rękodziełem i regionalnymi produktami w jesiennych smakach. Zaplanowano również warsztaty kuchni lasowiackiej – gotowanie w plenerze z degustacją potraw. Puntem kulminacyjnym imprezy był otwarty konkurs kulinarny dla rodzin z dziećmi pod hasłem: "Kuchnia lasowiacka – pyszna i prosta".
Pierwszym zadaniem konkursowym było odgadnięcie, co kryje się w farszu pierogów chłopskich. Wbrew pozorom, nie było to łatwe, ale w końcu się udało. Sekretem jest pachnąca swojska kiełbasa, która po zmieleniu i wymieszaniu z gotowanymi ziemniakami, smażoną cebulką, ewentualnie boczkiem, i przyprawami pozwala stworzyć wyborne danie, charakterystyczne dla kuchni podkarpackiej. Drugie zadanie polegało na przyrządzeniu surówki z kiszonej kapusty, której walory smakowe i estetykę podania oceniało specjalnie powołane jury. Jednogłośną decyzją nie wyłoniono jednego zwycięzcy, lecz przyznano pierwsze miejsce ex aequo wszystkim zespołom.
– Nie pierwszy raz wspólnie z Fundacją Pro Arte Et Historia i członkiem zarządu fundacji, Kamilą Piech, zarządzającą zamkiem, organizujemy tutaj wydarzenie nawiązujące do lasowiackich tradycji. I jeszcze nie raz taka impreza się tutaj odbędzie. Nie jest to przypadek, lasowiackie specjały były doskonale znane kolejnym pokoleniom mieszkańców baranowskiego zamku – mówił dyrektor muzeum zamkowego Paweł Przykaza.
Imprezie towarzyszyło muzykowanie z Kapelą Zespołu Ludowego "Cyganianki".
[FOTORELACJA]4812[/FOTORELACJA]
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tyna.info.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz