Większość sandomierskich restauratorów otworzyła już ogródki gastronomiczne. Sezon, jak co roku, rusza na dobre w okresie majówki.
Dzisiaj wiele ogródków było już czynnych. W pozostałych trwały ostatnie prace przy montażu. Restauratorzy spodziewają się w czasie majówki dużej liczby turystów.
– Do wczoraj (do czwartku) wpłynęło do nas 20 wniosków od przedsiębiorców zamierzających uruchomić ogródki gastronomiczne. Na podstawie tych wniosków zawierane są umowy dzierżawy lub wydawane decyzje na zajęcie pasa drogowego – informuje Angelika Kędzierska, naczelniczka Wydziału Nadzoru Komunalnego w Urzędzie Miejskim w Sandomierzu.
Restauratorzy muszą dopełnić jeszcze jednej formalności: z uwagi na to, że starówka to ścisła strefa konserwatorska, mają obowiązek uzgodnić kwestię wyglądu ogródka z konserwatorem zabytków.
Stawka opłaty jest taka sama jak w poprzednim sezonie. Wynosi w przypadku dróg wewnętrznych, czyli na staromiejskim Rynku i ulicy Opatowskiej, 2 zł dziennie za jeden metr kwadratowy powierzchni plus VAT. W przypadku dróg publicznych jest to 1,50 zł.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tyna.info.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz