Zamknij

Od tradycyjnych po japońskie mochi – festyn w Łoniowie pokazał, że pieróg niejedno ma imię [ZDJĘCIA]

18:36, 08.06.2025 Aktualizacja: 18:39, 08.06.2025
Skomentuj "Pierogarnia" w Łoniowie "Pierogarnia" w Łoniowie

Dzisiaj po południu (w niedzielę, 8 czerwca) Łoniów bez wątpienia stał się pierogową stolicą Polski. Festyn Rekreacyjno-Kulturalny „Pierogarnia” przyciągnął wielu mieszkańców i gości z regionu

[FOTORELACJA]9635[/FOTORELACJA]

Na placu obok Urzędu Gminy stanęło dziesięć stoisk, przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich i inne lokalne organizacje. Królowały pierogi – w najróżniejszych odsłonach: słodkie, słone, kwaśne; z nadzieniem owocowym, mięsnym, serowym, warzywnym i mieszanym; gotowane i pieczone. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie.

Stowarzyszenie „Bogorianki” zaskoczyło uczestników japońskimi i koreańskimi mochi z truskawką, kremem i migdałami.

W ramach wydarzenia przeprowadzony został konkurs na pierogi z nadzieniem warzywnym. Zgłoszono aż trzynaście propozycji.

– Naszą konkursową propozycją są pierogi z pomidorami suszonymi i szpinakiem. Oprócz tego mamy między innymi pierogi z serem na słodko, ukraińskie, z mięsem oraz z kapustą i grzybami – w sumie około 300 sztuk – mówiły panie Anna i Ewa z KGW „Wnorowianki”.
Panie z „Wnorowianek” podkreślały, że w pierogach bardzo ważne jest ciasto. Jak przygotować to idealne?
– Ja nie dodaję do ciasta pierogowego jajek. Do mąki wlewam ciepłą wodę i odrobione oleju, trochę zagniatam, a potem odstawiam ciasto na 10–15 minut. Musi ono „odpocząć”. Dopiero później wyrabiam je do końca – zdradzała swój przepis pani Anna.

Dla młodego stowarzyszenia z Wnorowa, utworzonego w ubiegłym roku, był to debiut na „Pierogarni”.
Uczestnicy festynu chętnie degustowali pierogi na miejscu, ale wielu decydowało się także na zakup na wynos.

To bardzo popularne wydarzenie w naszej gminie. Myślę, że mieszkańcy czekają na „Pierogarnię”, o czym świadczy wysoka frekwencja. Dla nas to nie tylko święto pierogów, ale także stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich, a przede wszystkim – integracja mieszkańców i zaproszonych gości – mówiła Martyna Pawłowska, wójt Łoniowa.

Wśród gości znaleźli się między innymi minister rolnictwa Czesław Siekierski oraz przedstawiciele władz wojewódzkich i powiatowych.

Pomysłodawczyni wydarzenia, Zofia Żyła, szefowa Stowarzyszenia Aktywnej Społeczności w Świniarach Starych, przypomniała, że „Pierogarnia” odbyła się już po raz szesnasty.
To także promocja gminy i kultywowanie kulinarnych tradycji. Pierogi, jak widać, przeżywają dziś renesans. Przygotowuje się je w najróżniejszych smakach – podkreśliła.
Jej stowarzyszenie przygotowało na tegoroczny festyn aż cztery tysiące pierogów.

Wydarzeniu towarzyszyły występy artystyczne.

Grzegorz Socha, wicemarszałek województwa świętokrzyskiego, który także odwiedził Łoniów, zapowiedział, że festyn „Pierogarnia” zyska rangę imprezy wojewódzkiej.

 

(mp)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%