Zamknij

Świąteczne potrawy po lasowiacku. Warsztaty "Kuchni z sercem" w stalowowolskim "Zieleniaku" [zdjęcia]

14:23, 21.12.2021 Aktualizacja: 14:32, 21.12.2021
Skomentuj

Podczas warsztatów kulinarnych z mieszkanką gm. Nowa Dęba, Joanną Sadecką-Kurnik w stalowowolskiej hali owocowo-warzywnej "Zieleniak" można było zainspirować się przed nadchodzącymi świętami oraz skosztować lasowiackich dań stworzonych z lokalnych produktów.

Podczas Świątecznego Warsztatu Kulinarnego połączonego z degustacją, który poprowadziła Joanna Sadecka-Kurnik, autorka programu kulinarnego "Kuchnia z sercem" z Alfredówki w gm. Nowa Dęba, można było poznać tradycyjne lasowiackie potrawy wywodzące się z Puszczy Sandomierskiej.

Podczas prezentacji autorka programu kulinarnego wspólnie z uczestnikami warsztatu przygotowała świąteczną kapustę z fasolą i grzybami, słodkie ołatki ziemniaczane na deser oraz kompot z suszonych jabłek, śliwek i gruszek z goździkami. Wykorzystane składniki pochodziły ze straganów  "Zieleniaka", rynku oraz od lokalnych producentów.

Zobacz także: 

- "Stop segregacji sanitarnej" - Grzegorz Braun w Nowej Dębie

- Rozmawialiśmy też z odwiedzającymi o tradycjach kulinarnych dotyczących wigilii, było widać różnice w tradycji zależne np. od tego skąd pochodziła czyjaś rodzina - mówi autorka "Kuchni z sercem" i dodaje ze śmiechem: - Wszystkie przygotowane dania zostały zjedzone na miejscu przez widzów.

Podczas pokazów, można było prześledzić wykonanie potraw, skosztować regionalnych i ekologicznych produktów oraz poznać książki z  przepisami na regionalne potrawy.

Przepisy na prezentowane potrawy znajdują się na stronie: www.stalowawola.pl

Zobacz galerię - 12 zdjęć

 

(gaw)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%