Reprezentacja gminy Zawichost wygrała tegoroczną rywalizację o Srebrną Chochlę. Komisję jurorską urzekły smakiem przygotowane przez nią pierogi z kaszą gryczaną. Do konkursu "Nasze sandomierskie - kulinaria regionalne" zorganizowanego przez Muzeum Okręgowe w Sandomierzu zgłoszono sześć potraw, ale smakołyków z kaszą w roli głównej było na gminnych stoiskach dużo więcej.
Konkurs odbył się w ostatnią niedzielę w Zamku Królewskim, siedzibie muzeum. Tegoroczna, dziewiętnasta już edycja koncentrowała się wokół dań z kaszy. Wpisała się ona w obchody Europejskich Dni Dziedzictwa, których tematem były właśnie kulinaria - "Smaki Dziedzictwa".
Do rywalizacji stanęły reprezentacje sześciu gmin powiatu sandomierskiego. Jurorzy zwracali uwagę na regionalne pochodzenie potraw, dobór składników, sposób wykonania, indywidualne walory smakowe, przyjętą formę prezentacji oraz estetykę stoisk.
Zwycięskie danie przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich z Czyżowa Szlacheckiego. - Pamiętam pierogi z kaszą gryczaną jeszcze z dzieciństwa. Robiła je moja babcia, a później mama. Teraz również ja zaczynam je przyrządzać. Uważam, że warto tę tradycję podtrzymywać - powiedziała Małgorzata Mianowana, sołtys Czyżowa Szlacheckiego, założycielka i wiceprzewodnicząca KGW.
W skład farszu wchodzą również: kasza jęczmienna, gotowane jajka oraz grzyby. Jurorzy docenili smak pierogów, ale również sposób, w jaki zostały one wykonane. Ulepiono je bardzo starannie i tak, jak robiono to dawniej.
Komisja przyznała również wyróżnienie. Otrzymało je reprezentujące gminę Samborzec Koło Gospodyń Wiejskich w Milczanach za najpiękniejszy stół. Było na nim mnóstwo smakołyków, wszystkie z kaszy. Przebojem okazało się rafaello z kaszy jaglanej.
Konkursowym prezentacjom towarzyszyła degustacja. W czasie wydarzenia wystąpił zespół Powiślanie z Koprzywnicy.
Więcej o konkursie w "Tygodniku Nadwiślańskim".
asza jęczmienna, gotowane jajka oraz grzyby. Komisja jurorska doceniła smak pierogów, ale również sposób, w jaki zostały one wykonane. Ulepiono je bardzo starannie i i tak, jak robiono to dawniej.
Komisja przyznała również wyróżnienie. Otrzymało je reprezentujące gminę Samborzec Koło Gospodyń Wiejskich w Milczanach za najpiękniejszy stół. Było na nim mnóstwo smakołyków, wszystkie z kaszy. Przebojem okazało się rafaello z kaszy jaglanej.
Konkursowym prezentacjom towarzyszyła degustacja. W czasie wydarzenia zaprezentował się zespół Powiślanie z Koprzywnicy.
Więcej o konkursie w "Tygodniku Nadwiślańskim".
 smakosz08:30, 20.09.2021
smakosz08:30, 20.09.2021
Mmmm.... jakie to jadło apetyczne :-) a i kobitki na fotografiach też wyglądają bardzo apetycznie :-)
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tyna.info.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Pierwsza koncepcja terenów zielonych nad Wisłą
Jeśli ten projekt się potwierdzi, to będzie po prostu tragedia - gdzie cień? Gdzie wodny plac zabaw? Gdzie te leżaki? Głosowałem na Pana Prezydenta i żałuję...
 
						Mieszkaniec 30+
21:09, 2025-10-31
Pierwsza koncepcja terenów zielonych nad Wisłą
Okropnie!!!! Tarnobrzeg miasto emerytów, robi się jakieś badziewiec dla dzieci Nad jeziorem niech się drą bo nie ma już odwrotu od tego a nad Wisłą powinien być spokój i cisza dla emerytów
 
						Wanda
20:52, 2025-10-31
Tarnobrzeg topi pieniądze w Szalecie Miejskim
To rozwalcie te przybytki i otwórzcie klopy w UM Tarnobrzeg. Pan prezio pewnie nic wam nie powie. Albo w krzaki
 
						Kloc
20:02, 2025-10-31
Pierwsza koncepcja terenów zielonych nad Wisłą
A gdzie kostka, metal? Zapomnieli?
 
						Kostkowy Tarnobrzeg
19:31, 2025-10-31