Zupa grzybowa z łazankami, czyżuchy z barszczem, krajanka z boczniaków - to niektóre z potraw zgłoszonych do konkursu "Nasze sandomierskie - kulinaria regionalne". Wydarzenie ściągnęło na dziedziniec zamkowy w Sandomierzu tłumy mieszkańców i turystów.
Siedemnasta już edycja konkursu odbyła się w niedzielę po południu. Głównym motywem kulinarnych potyczek były grzyby.
O "Srebrną Chochlę" rywalizowały reprezentacje ośmiu gmin powiatu sandomierskiego. Jury jednogłośnie przyznało główną nagrodę Stowarzyszeniu "Gorzyczany z Sercem do Ludzi" z gminy Samborzec za "przysmak leśny", czyli "kluski kładzione z darami lasu połączone".
Kulinarnym prezentacjom towarzyszyła degustacja. W czasie imprezy wystąpił zespół "Dwikozianie".
Organizatorem wydarzenia było Muzeum Okręgowe w Sandomierzu.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tyna.info.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz