Zamknij

Za pan brat z ziołami i owocami - seniorzy poznawali zmiany żywieniowe [zdjęcia]

13:15, 18.11.2019 KR Aktualizacja: 13:15, 18.11.2019
Skomentuj

W dniu 14 listopada Uniwersytet Trzeciego Wieku w Baranowie Sandomierskim podsumował inicjatywę "Za pan brat z ziołami i owocami - seniorzy eksperymentują i propagują zdrowy styl życia" dofinansowanej z projektu "Podkarpackie Inicjatywy Lokalne 2018-2019".

Celem projektu było podniesienie świadomości seniorów do zmian żywieniowych poprzez aktywny udział w zajęciach edukacyjnych. Podczas spotkania odbyła się prezentacja multimedialna, która ukazała  dokonania seniorów oraz  wystawa wykonanych florografów. Od kwietnia seniorzy aktywnie uczestniczyli w zajęciach i eksperymentowali z żywnością, poznawali metody wytwarzania i kontroli żywności  podczas zajęć laboratoryjnych w Państwowej Wyższej Szkole Wschodnioeuropejskiej w Przemyślu. Spacerując szlakiem Dobrego Wojaka Szwejka poznali historię jego przygód oraz odwiedzili słynną restaurację "U Szwejka". Pobyt w arboretum w Bolestraszycach ukazał im piękno roślinności, podziwiali niespotykane na co dzień okazy kwiatów, krzewów, roślin, ziół i drzew.

Podczas wykładów z zakresu zdrowego żywienia i odżywiania poznawali zasady żywieniowe pozwalające im na zmianę nawyków żywieniowych z wcześniejszych okresów życia.  Dietetyczka pokazała jak  dobierać dietę, jak przyrządzać posiłki odpowiednie do stanu zdrowia seniora, a także uświadomiła jak osoby starsze powinny się odżywiać aby zachować pełnię zdrowia. Warsztaty i wykład z ziół pozwolił im na poznanie zasad uprawy ziół, zbierania i suszenia ziół przeznaczonych do codziennego użytku oraz wykonania florografów. Podczas zajęć warsztatowych seniorzy z własnych wysuszonych ziół wykonali piękne florografy. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia z tajskiej sztuki rzeźbienia owoców - warsztaty z carvingu. Każdy samodzielnie pod kierunkiem instruktora wykonywał różne wzory i  figury w owocach. Kolejne działania to  Dzień z kulturą Lasowiacką  - warsztaty kulinarne z Doliną Smaku "Rzecz o hopkach i ziołach" pozwoliły wszystkim poznać stare receptury żywieniowe stosowane przez naszych przodków na terenach zamieszkałych przez Lasowiaków.

Poprzez realizację wielu różnorakich działań w ramach inicjatywy seniorzy zmienili swoje nawyki żywieniowe, poprawili jakość swojego życia, uaktywnili się w społeczności lokalnej przekazując informacje na forach społecznościowych i przekazach ustnych.

Źródło/ Fot. UMiG Baranów Sandomierski

(KR)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%