[FOTORELACJA]6930[/FOTORELACJA]
Nad Wisłą na sandomierzan i turystów czekały warsztaty, między innymi szkutnicze, wikliniarskie i zielarskie. Strzelanie z łuku, przysmaki kuchni słowiańskiej, pokazy walk i uzbrojenia – to wszystko oferowali członkowie Stowarzyszenia Słowian „Gera” znad Wisłoki. Smakołyki kuchni nadwiślańskiej i nadsańskiej proponowały członkinie kół gospodyń wiejskich. Można było podziwiać obrazy i zdjęcia lokalnych twórców, a także prace przygotowane na konkurs „Rodzinnie nad Wisłę”.
Na bulwarze było także kolorowo i pachnąco za sprawą najpierw warsztatów plecenia wianków, a później konkursu na ten najpiękniejszy.
– Ten wianek ujął mnie tym, że zawiera kwiat paproci, ponadto dziurawiec, koniczynę, kwiat żmijowca, złocień marunę i trawki. Jest bogaty i różnorodny – uzasadniała swój wybór Alicja Siciak- Śledzińska, zielarka, członkini jury – W tradycyjnym wianku powinna być właśnie paproć oraz zioła świętojańskie – dziurawiec i bylica piołun, mająca symboliczne znaczenie. Na przestrzeni lat zestaw ziół używanych do wicia wianków się zmieniał.
Po ogłoszeniu wyników oraz wręczeniu nagród i wyróżnień wszyscy uczestnicy konkursu zostali zaproszeni na statek kapitana Tadeusza Prokopa. Rejs po Wiśle umilał występ zespołu Powiślanie z Koprzywnicy. Z pokładu zostały rzucone wianki. Wrzuciły je także panie płynące tradycyjnymi drewnianymi łodziami.
Członkinie Teatru Dramatycznego SCK zaprezentowały na nabrzeżu happening nawiązujący do obrzędowości nocy świętojańskiej.
Później nad Wisłą rozbrzmiewała muzyka w wykonaniu Bytomskiego Kolektywu Śpiewaczego. Wieczór zakończy „Śpiewanie i bajanie przy ognisku”.
[ZT]212907[/ZT]
[ZT]212887[/ZT]
0 0
"Drugiemu dniu Sandomierskich Wianków Flisackich (...)"? A może drugiemu dniowi?
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tyna.info.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz