[FOTORELACJA]7992[/FOTORELACJA]
We wspólnym kucharzeniu uczestniczyli uczniowie szkół podstawowych z Sandomierza i Dwikóz oraz ZSGiH, czyli „Marmolady”, a także starosta Marcin Piwnik i Marcin Sykucki, dyrektor „jedynki”. Efektem wspólnej pracy były rogale, ponadto gęś pieczona w warzywach i jabłkach z sosem żurawinowym i sosem z jabłek pieczonych z winem, a także rosół na gęsi z kluskami ziemniaczanymi z farszem oczywiście z gęsiną.
– Przy pieczeniu gęsi ważne jest osiągnięcie jej kruchości, a jednocześnie soczystości. Uzyskujemy to poprzez wolne pieczenie i częste polewanie mięsa tłuszczem i na przykład sokiem jabłkowym – tłumaczył Krzysztof Jonaszek, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSGiH, pomysłodawca warsztatów.
Jak zrobić idealne rogale świętomarcińskie? Do tych robionych w szkole wykorzystywane było ciasto krucho-drożdżowe.
– Bardzo ważne jest nadzienie. Robimy je z białego maku, do którego dodajemy bardzo dużą ilość bakalii, olejek, a także śmietanę, dzięki której masa jest zwięzła i smaczniejsza. Ważny jest także sam proces zwijania. Rogal powinien być wykończony dużą ilością lukru i bakalii – migdałami, rodzynkami i orzechami, może być dodana również skórka pomarańczowa – mówił Krzysztof Jonaszek.
Paulina Wabia z trzeciej klasy i Lena Orszulak z pierwszej mówiły, że w trakcie pieczenia i gotowania warto pokusić się także o odrobinę własnej inwencji. – Kuchnią można się bawić – powiedziała Paulina.
Lena podkreśliła, że bardzo świadomie wybrała szkołę i przyszły zawód. Dodała, że pasja oraz umiejętność gotowania i pieczenia bardzo przydają się również w życiu prywatnym.
Marcin Piwnik, który już po raz kolejny uczestniczył w warsztatach, instruował debiutantów. Ujawnił, że w domu tylko pomaga żonie w wypiekach, woli robić sałatki. – Te coroczne spotkania stały się już tradycją. To świetna forma promocji szkoły powiązana z przyjemnością – stwierdził starosta.
Marcin Sykucki powiedział, że w czasie dzisiejszego spotkania szlifował zdobyte już wcześniej umiejętności. Zaznaczył, że jego szkoła bierze udział w warsztatach, gdyż jest to atrakcyjna forma zapoznania młodzieży z ZSGiH oraz zawodem kucharza i cukiernika. Takie spotkania mogą pomóc w wyborze profesji.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz