Zupa grzybowa z łazankami, czyżuchy z barszczem, krajanka z boczniaków - to niektóre z potraw zgłoszonych do konkursu "Nasze sandomierskie - kulinaria regionalne". Wydarzenie ściągnęło na dziedziniec zamkowy w Sandomierzu tłumy mieszkańców i turystów.
Siedemnasta już edycja konkursu odbyła się w niedzielę po południu. Głównym motywem kulinarnych potyczek były grzyby.
O "Srebrną Chochlę" rywalizowały reprezentacje ośmiu gmin powiatu sandomierskiego. Jury jednogłośnie przyznało główną nagrodę Stowarzyszeniu "Gorzyczany z Sercem do Ludzi" z gminy Samborzec za "przysmak leśny", czyli "kluski kładzione z darami lasu połączone".
Kulinarnym prezentacjom towarzyszyła degustacja. W czasie imprezy wystąpił zespół "Dwikozianie".
Organizatorem wydarzenia było Muzeum Okręgowe w Sandomierzu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz