Noworoczne tradycje i współczesne zwyczaje w różnych zakątkach świata poprzez noworoczne Zachęcamy do nadsyłania do siedziby redakcji kuponów - należy wysłać komplet z danego miesiąca do 10 dnia miesiąca następnego (należy dołączyć swój nr telefonu). Pośród Czytelników, którzy nadeślą komplet kuponów, rozlosujemy dwa podwójne zaproszenia na ekskluzywną kolację w restauracji Dworu Dwikozy. Nazwiska osób nagrodzonych w grudniu podamy 17 stycznia. Kolacja dla dwojga 3/XII
Tegoroczne bale i przyjęcia sylwestrowe jak co roku spędzimy w gronie najbliższych. Zwyczaje takie jak picie szampana i fajerwerki stały się już stałym elementem noworocznych tradycji. Dziś chcieliśmy zabrać Państwa w podróż dookoła świata i opowiedzieć o najciekawszych noworocznych zwyczajach w rożnych krajach.
-Wielka Brytania i Irlandia
W Wielkiej Brytanii, podobnie jak w Polsce, Nowy Rok hucznie wita się szampanem i fajerwerkami. Istnieją jednak także inne zwyczaje, mniej u nas znane. W mieście Stoneheaven nieopodal Aberdeen w Szkocji corocznie urządza się paradę, w czasie której panowie ubrani w kilty maszerują, wywijając zaczepionymi na linie kulami ognia. Równie popularne jest również obdarowywanie rodziny i przyjaciół specjalnym noworocznym prezentem. Jest nim jabłko na trzech nogach zrobionych z gałązek. W jabłko wbija się suszone goździki oraz gałązkę świerku. Taka dekoracja ustawiona na parapecie ma przynosić szczęście całemu domowi. Wierzono również, że jeśli pierwszą osobą w Nowym Roku będzie młody, czarnowłosy, mężczyzna, wówczas przyniesie on szczęście domownikom.
-Niemcy
W Niemczech Nowy Rok wita się podczas hucznych imprez, a także na ulicach miast. Ciekawostką jest, że jedzenie w sylwestrową noc kapusty i marchewki przynosi finansową stabilizację. Popularna jest również zupa z soczewicy przygotowywana na kilka dni przed Nowym Rokiem. Podczas domowych przyjęć bardzo często podaje się także serowe fondue, które swój rodowód ma w sąsiedzkiej Szwajcarii.
-Hiszpania
Dość interesującym hiszpańskim zwyczajem jest zakładanie czerwonej bielizny w wigilię Nowego Roku. Wbrew pozorom nie jest to komercyjny zabieg, ale długowiekowa tradycja sięgająca średniowiecza. Kolor czerwony symbolizować ma życie oraz przynosić szczęście i pomyślność. Powszechne jest także pieczenie ciasta, w którym ukryte są małe talizmany. Ten, kto je odnajdzie, ma zapewnione szczęście w nadchodzącym roku. Pomyślność ma przynosić również zjedzenie 12 owoców winogrona. Każde grono symbolizuje jeden miesiąc nowego roku i trzeba je zjeść za każdym z dwunastu uderzeń zegara wybijającego północ. Wbrew pozorom zadanie nie jest łatwe i wymaga dużej szybkości.
-Rosja
Nowy Rok w Rosji także witany jest w świetle fajerwerków, a zabawom towarzyszą Dziadek Mróz oraz Śnieżynka. W przeszłości, w okresie socjalizmu, ze względu na obowiązywanie kalendarza juliańskiego Nowy Rok Rosjanie świętowali w miejsce świąt Bożego Narodzenia. Wprowadzenie kalendarza gregoriańskiego ujednoliciło noworoczne świętowanie z zachodnimi tradycjami. Tuż przed północą Rosjanie wysłuchują przemówienia prezydenta, a następnie rozlega się bicie zegara z wieży na Kremlu.
-Australia
W Australii inaczej niż u nas, Nowy Rok obchodzi się latem, a nie zimną. W Sydney odbywa się drugi co do wielkości pokaz fajerwerków na świecie. Ponad 80 tysięcy świateł rozbłyska na nocnym niebie, oświetlając słynny most i zatokę. Z kolei w Melbourne tradycyjnie gra się w pokera, a przegrany dostaje... szarlotką prosto w twarz. Nowo-roczne świętowanie na drugiej półkuli to wielka zabawa pełna psikusów i kawałów.
-Polska
Obchody Nowego Roku w Polsce wiążą się z huczną zabawą i biesiadowaniem. Tradycja przyjęć noworocznych nie jest zbyt długa i sięga XIX wieku. Na bale przygotowywano liczne potrawy, którymi raczono się przy suto zastawionym stole. Staro-polskie dania i znakomite trunki zapewniały dobry nastrój wszystkim biesiadnikom. Takie przyjęcia odbywały się głównie w dużych miastach w najbogatszych domach.
Tegoroczny Bal Sylwestrowy w Dworze Dwikozy będzie inspirowany wiekowymi tradycjami. Bufety nawiązywać będą do dań z różnych epok:
- średniowiecze - z pieczonym dzikiem, ptactwem i pieczonym jagnięciem na czele,
- czasy saskie - pełne wytrawnych potraw, jak chociażby gołębie w sosie winnym czy przepiórki,
- lata prohibicji w USA, które rozsmakują gości m.in. w kalmarach z oliwkami, jambalaii, delikatnych żeberkach z rożna.
Odbędą się także inscenizacje historyczne z pokazem walk rycerskich. Północ powita wielki pokaz fajerwerków oraz teatr ognia. Słodkie bufety pełne będą delikatnych deserów: waniliowych bavarois, mini brandy snap shots a`la Romanov z truskawkami czy rozpływającego się w ustach flan z grapefruitów i kiwi. Dla wielbicieli trunków czekać będzie miła niespodzianka: nielimitowany dostęp do baru, a w nim whisky, wódka, piwo, wino. Sylwestrowa noc w Dworze Dwikozy z pewnością będzie pełna znakomitego jedzenia i prawdziwie szampańskiej zabawy.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz