Ser, świeżo wyciskane soki, miód i wiele innych pyszności zostało wyróżnionych Laurami Dobrego Smaku. Wszystkie produkty są robione w gospodarstwach lub małych manufakturach, z lokalnych surowców, wszystkie są zdrowe i ekologiczne.
Konkurs został zorganizowany po raz pierwszy przez Lokalną Organizację Turystyczną „Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej”. Rozstrzygnięto go podczas Festiwalu „Chleb Wino Ser” na sandomierskiej starówce.
Złoty Laur trafił do serowara Mariusza Małkiewicza z Gór Wysokich w gminie Dwikozy za „Zawiszę Czarnego”. To ser o wyjątkowych walorach smakowych i… estetycznych, jest bowiem czarny. Kolor zawdzięcza dodatkowi. – To ser z popiołem drzewnym oraz słodką lukrecją. Popiołu dodajemy oczywiście śladową ilość – tłumaczy M. Małkiewicz… (mp)
Więcej w papierowym i elektronicznym wydaniu „TN”.
KUP e-TN: