Miód fasolowy z pasieki Mateusza Zygmunta znajdującej się w Łążku w gminie Łoniów otrzymał statuetkę "Perła 2021". Te prestiżowe wyróżnienia przyznawane są podczas targów "POLAGRA" w Poznaniu.
"Perły 2021" zostały wręczone w minioną niedzielę już po raz dwudziesty. Są to nagrody przyznawane w ramach ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów" na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Organizacją przedsięwzięcia zajmuje się Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Miód fasolowy jest jednym z czterech produktów z województwa świętokrzyskiego wyróżnionych tegoroczną "Perłą".
- To dla nas bardzo ważne wyróżnienie. Miód fasolowy jest unikatowy, rzadko produkowany. Ma jasną barwę i Iekko kwaskowy posmak - opowiada Mateusz Zygmunt.
Taki miód, mówi właściciel pasieki, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga pracę serca, ułatwia leczenie grypy i przeziębień, łagodzi schorzenia żołądkowo-jelitowe oraz przyśpiesza odnawianie drobnoustrojów niezbędnych do prawidłowego trawienia.
W gospodarstwie w Łążku miód fasolowy zbierany jest od czterech lat. Sama pasieka istnieje od 2007 roku. Ma na swoim koncie również inne wyróżnienia: miody wrzosowy, nawłociowy i malinowo-gryczany zostały nagrodzone znakiem "Top Produkt" w ramach programu "Doceń polskie", nad którym honorowy patronat objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W 2016 roku ,,Miód Akacjowy z Łążka`` został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.
W pasiece pozyskiwane są również: pyłek i kit pszczeli, pierzga i wosk, z którego wyrabiane są świece o różnorodnych kształtach.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz