Kapusta była motywem przewodnim kulinarnych zmagań, zorganizowanych w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich imienia Komisji Edukacji Narodowej w Sandomierzu. Uczestnicy wykazali się dużą inwencją. Przebojem konkursu okazało się ciasto czekoladowe z kapustą kiszoną.
Była to piąta już edycja Regionalnego Konkursu Kulinarnego, skierowanego do uczniów kształcących się w zawodach gastronomicznych. Wydarzenie, jak podkreśliła Urszula Chabel, przedstawicielka Klubu Sympatyków Szkoły „Sandomierska Marmolada” i była nauczycielka w tej placówce, powróciło po trzech latach przerwy spowodowanej pandemią. Jednym z jego celów jest promowanie produktów regionalnych.
– Potrawy są bardzo różnorodne i ciekawe. Dużo jest wśród nich tych regionalnych – zaznaczyła Urszula Chabel.
Zadaniem uczestników było przygotowanie przystawki i dania głównego z „królową warzyw”, czyli kapustą.
Karolina Ślęzak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych numer 1 w Tarnobrzegu na przystawkę przyrządziła tartaletki z kapustą, grzybami i suszoną żurawiną. Na danie główne zrobiła roladę z kapustą i boczkiem, podawaną z fuczkami bieszczadzkimi.
– Na przystawkę będzie tatar z białej i czerwonej kapusty. Daniem głównym są placuszki z kapusty kiszonej i brukselki. Zrobiłam do nich surówkę z kapusty kiszonej, z dodatkiem gruszki i orzechów. Wszystko jest zawinięte, jak w gołąbku, w kapustę włoską – opowiadała Natalia Pawlik z ZSGiH.
Dodała ona, że kapusta daje duże możliwości kulinarne.
Do rywalizacji przystąpili również uczniowie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Stalowej Woli.
Potrawy oceniała komisja konkursowa, w skład której wchodzili między innymi szefowie kuchni i dyrektorka szkoły. Ocenie podlegały: organizacja stanowiska pracy, technika wykonania, wartość odżywcza dań, oryginalność i pomysłowość, estetyka podania, ale przede wszystkim smak potraw.
Pierwsze miejsce przyznano Katarzynie Obrębskiej z „Marmolady” za ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą oraz pierś z kaczki i purée z czerwonej kapusty.
[FOTORELACJA]5282[/FOTORELACJA]
[ZT]206587[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz