Zamknij

Kieliszek wina, plaster sera i… Sandomierz w tle. W królewskim mieście trwa Festiwal WinaSera [ZDJĘCIA]

15:47, 07.06.2025 Aktualizacja: 16:02, 07.06.2025
Skomentuj Festiwal WinaSera w Sandomierzu Festiwal WinaSera w Sandomierzu

Po kilkuletniej przerwie festiwal winno-serowy znów odbywa się na sandomierskiej starówce. Przez cały weekend na Rynku można spróbować lokalnych win, rzemieślniczych serów i innych regionalnych specjałów. 

[FOTORELACJA]9626[/FOTORELACJA]

Na stoiskach ustawionych wokół Ratusza swoją ofertę prezentują lokalni winiarze, producenci i importerzy serów, a także olejów i przypraw. Dostępne są również: mocniejsze alkohole, kawa, herbata, miody, oliwki, przysmaki z fasoli wrzawskiej oraz słodycze.

W imprezie bierze udział 11 winiarzy, głównie z Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy i Sandomierskiego Szlaku Winiarskiego.

 – Uważamy, że przy tej liczbie winnic i imprez winiarskich, które odbywają się w Polsce, warto postawić na lokalność. To sposób na promowanie tego, co mamy tutaj, w rejonie Sandomierza. Poza tym prezentowanie oferty na miejscu jest dla wystawców znacznie wygodniejsze – podkreślił Marcin Płochocki, współorganizator wydarzenia.

Właściciel Winnicy Płochockich dodał, że sandomierskie środowisko winiarzy odczuwało brak letniej imprezy, a doświadczenia z organizacji jesiennego Święta Młodego Wina pokazały, że Sandomierz gotowy jest na kolejne wydarzenia, które przyciągną świadomych konsumentów i umożliwią prezentację tutejszych produktów. – Wyróżnikiem naszego festiwalu mają być właśnie lokalność i jakość.  Chcemy uniknąć typowego jarmarku, pełnego produktów o nieznanym pochodzeniu, często z Dalekiego Wschodu. Tutaj każdy doskonale wie, co sprzedaje i o każdym produkcie może wiele powiedzieć –  zaznaczył Marcin Płochocki. 

O dużym potencjale lokalnego winiarstwa mówiła także Magdalena Kapłan, właścicielka Winnicy Nobilis. – Każda winnica jest inna i każde wino jest inne. Winiarze traktują swoje wina wyjątkowo i mogą o nich wiele opowiadać – powiedziała pani Magdalena. – Wina z naszego regionu cechuje wyższa kwasowość, są one orzeźwiające, bardzo aromatyczne – zarówno białe, jak i różowe. Eksperci podkreślają, że Sandomierz ma rękę do win różowych – faktycznie cieszą się one dużą popularnością. O smaku decydują nie tylko warunki klimatyczne i glebowe, ale też doświadczenie i praca winiarza. To jest clou.

Smakosze serów również mają w czym wybierać. Na stoiskach dostępne są wyroby z Polski i Europy, między innymi  z Hiszpanii, Francji, Włoch, Grecji, Holandii, Austrii i Irlandii. To głównie sery farmerskie, wytwarzane z dbałością o każdy etap produkcji.

– Ważne jest, co jedzą zwierzęta, z których mleka powstaje ser. Liczy się dobre żywienie, odpowiednie warunki, a także staranny proces produkcji bez skrótów i przemysłowych uproszczeń. Pełnotłuste mleko to nośnik smaku –  bardzo ważny czynnik – tłumaczył Michał Pudlik z firmy Ser jest Ser.

Jak zauważył, sery rzemieślnicze zyskują coraz większą popularność. – Ludzie podróżują, mają porównanie, są bardziej świadomi. Coraz częściej wolą zapłacić więcej, by poczuć jakość – mówił wystawca.

Na Rynku prezentuje się także Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich.

W programie festiwalu zaplanowano również między innymi: warsztaty, pokazy kulinarne i koncerty. Dziś (w sobotę, 7 czerwca) na zakończenie dnia, o godzinie 20.30., wystąpi Limboski.     

Impreza będzie trwała jeszcze jutro, od 10 do 16.

[ZT]222770[/ZT]

 

(mp)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tyna.info.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%