Zamknij

III Zawichojski Festiwal Smaku Czterech Pór Roku. To było spotkanie z kulinarną tradycją regionu [FOTO]

15:22, 11.09.2023 mp Aktualizacja: 15:32, 11.09.2023
Skomentuj

Prawdziwą ucztę kulinarną przygotowali mieszkańcy gminy w ramach trzeciej już edycji Zawichojskiego Festiwalu Smaku Czterech Pór Roku. 

Sołectwa gminy Zawichost oraz Koła Gospodyń Wiejskich z Czyżowa Plebańskiego, Czyżowa Szlacheckiego, Dąbia, Dziurowa, Kolecina, Linowa i Pawłowa przyrządziły 12 głównych dań, charakterystycznych dla każdego miesiąca roku kalendarzowego oraz inne przysmaki tradycyjnej wiejskiej kuchni, związane z poszczególnymi porami roku. Na stołach były między innymi: pierogi, gołąbki, placuszki z jabłkami, pyzy z omastą, bigos, żeberka, krokiety, swojski chleb oraz ciasta.

Degustacja potraw, zorganizowana na placu targowym w Zawichoście, odbyła się przy dźwiękach kapeli ludowej. Za przygotowanie dań i stoisk podziękowali ich twórcom burmistrz Katarzyna Kondziołka i pracownicy Miejsko - Gminnego Ośrodka Kultury. Przepisy na festiwalowe potrawy będą ukazywać się w Kulinarnym Kalendarzu Miasta i Gminy Zawichost.

Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa.

fot. M. Sus/MGOK Zawichost 

[FOTORELACJA]4764[/FOTORELACJA]

[ZT]204430[/ZT]

 

(mp)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%