Sołectwa gminy Zawichost oraz Koła Gospodyń Wiejskich z Czyżowa Plebańskiego, Czyżowa Szlacheckiego, Dąbia, Dziurowa, Kolecina, Linowa i Pawłowa przyrządziły 12 głównych dań, charakterystycznych dla każdego miesiąca roku kalendarzowego oraz inne przysmaki tradycyjnej wiejskiej kuchni, związane z poszczególnymi porami roku. Na stołach były między innymi: pierogi, gołąbki, placuszki z jabłkami, pyzy z omastą, bigos, żeberka, krokiety, swojski chleb oraz ciasta.
Degustacja potraw, zorganizowana na placu targowym w Zawichoście, odbyła się przy dźwiękach kapeli ludowej. Za przygotowanie dań i stoisk podziękowali ich twórcom burmistrz Katarzyna Kondziołka i pracownicy Miejsko - Gminnego Ośrodka Kultury. Przepisy na festiwalowe potrawy będą ukazywać się w Kulinarnym Kalendarzu Miasta i Gminy Zawichost.
Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa.
fot. M. Sus/MGOK Zawichost
[FOTORELACJA]4764[/FOTORELACJA]
[ZT]204430[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz