Własnoręczne stworzenie czekoladowego dzieła sztuki od małego ziarnka kakaowca to bardzo skomplikowany proces - w tej sztuce liczy się każdy detal. Przekonali się o tym uczniowie klasy 1a ze Szkoły Podstawowej numer 3 w Tarnobrzegu, którzy wzięli udział w CzekoLabsach - warsztatach tworzenia cudów z czekolady.
W czwartek, 18 listopada, 23 uczniów ze Szkoły Podstawowej numer 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu w obecności wychowawczyni Anny Czaplińskiej, poznawało tajniki tworzenia nadziewanych czekoladowych lizaków w posypce.
Na początek mali "czekoladnicy" przeszli przyspieszony kurs manufaktury "Bean to bar", czyli od ziarna aż po tabliczkę. Właściciel słodkiego laboratorium i prowadzący warsztaty CzekoLabs, Sylwester Rozmus, opowiedział jak pozyskuje się ziarna z drzewa kakaowca i o tym co się dalej z nimi dzieje: o kruszeniu, fermentacji, suszeniu, mieszaniu składników, temperowaniu. Podczas wykładu maluchy poznały wiele ciekawostek i sekretów wyrobu prawdziwej czekolady.
| Zobacz także: - W Sandomierzu odbędzie się weekend aniołów Zosi. Będą pomagać w zbiórce na rehabilitację małej |
- Do wcześniej przygotowanych czekoladowych form uczniowie wciskali nadzienie, następnie umieszczali patyczki, moczyli w polewie i zanurzali w kilku rodzajach posypki, wszystko z zachowaniem odpowiedniej higieny, temperatury i czasu. Dzieci nie kryły przy tym wielkiej ekscytacji, a strzelająca posypka zrobiła największą furorę - relacjonuje proces tworzenia lizaków A. Rozmus-Dworzecka.
Dzieci na własne oczy mogły przekonać się, jak skomplikowanym, wymagającym uwagi i staranności procesem jest przygotowanie czekolady, na bazie której powstają praliny i inne słodkości. Właściciele manufaktury do przeprowadzenia słodkich warsztatów przygotowywali się niemal pół roku.
- To nie było łatwe do zorganizowania, dodatkowo inicjatywę znacznie opóźniła pandemia. Na poważnie ruszyliśmy z CzekoLabsami we wrześniu. Potrzebowaliśmy kilku grup, by nauczyć się sprawnie przeprowadzać cały proces z dziećmi. Mamy tę przewagę, że maluchy bardzo lubią czekoladę - mówi ze śmiechem A. Rozmus-Dworzecka.
| Zobacz także: |
Jak poinformowała właścicielka Czekoladowej Chatki, nowa inicjatywa szybko ewoluuje w kolejne: w grudniu w ramach Czekolabsów przeprowadzone zostaną zajęcia ze zdobienia pierników, od stycznia z oferty warsztatów będą mogli skorzystać również starsze grupy i rodziny.
Zobacz galerię - 28 zdjęć
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu tyna.info.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Starosta sandomierski dostał podwyżkę
Czy to PiS czy PSL czy PO to każdy lubi sobie pieniążki przyznać szkoda tylko że nie umiom na nie uczciwie zarobić
Anty
19:06, 2025-10-30
Zderzenie aut w na osiedlu Serbinów w Tarnobrzegu
I tak bedzie dopóki nie zostaną obcięte gałęzie i bedzie widoczny znak o drodze jednokierunkowej na ul. Matejki.
...
14:46, 2025-10-30
Starosta sandomierski dostał podwyżkę
Pasożyt-podwyżki bo się należą.teraz radni sobie podwyższą ale wszyscy siebie warci
Arbuz
12:45, 2025-10-30
Zmiany w organizacji ruchu w Tarnobrzegu
W Chmielowie są miejsca postojowe dla niepełnosprawnych przy obu bramach głównych cmentarza. Poprawcie, proszę informację w artykule, bo wprowadza w błąd.
Emerytka
12:29, 2025-10-30