Sadownicy znowu dostaną po kieszeni? [W najnowszym TN]

0

Wiele wskazuje na to, że znacznie wzrośnie podatek VAT na soki, w których surowiec owocowy stanowi co najmniej 20 procent. Stawka podatku ma podskoczyć z 5 do 23 procent. Co to oznacza? Wielu uważa, że taki scenariusz mógłby uderzyć mocno również w producentów jabłek, którzy miniony sezon i tak mieli fatalny.

Proponowane zmiany mają wejść w życie od 1 stycznia 2020 roku. Wydają się one bardzo niepokojące, szczególnie że Polska jest na trzecim miejscu w świecie, jeśli chodzi o produkcję soków jabłkowych. Ponad połowa zebranych rocznie jabłek w naszym kraju jest przerabiana na soki. W związku z tym jest to ogromny i wart miliony złotych rynek. Obecnie objęte obniżoną stawką podatkową 5 procent są soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne oraz napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20 procent składu surowcowego. Propozycja ministerstwa jest taka, aby ta stawka wzrosła do 23 procent, czyli prawie pięciokrotnie! Dotyczy to również soków dla małych dzieci. Wówczas wynosiłaby ona tyle, ile w przypadku innych popularnych napojów, takich jak kawa, herbata czy woda butelkowana… (jż)

Więcej w papierowym i elektronicznym wydaniu „TN”.

KUP e-TN:

 

 

Podziel się:

Komentarze są wyłączone.